Dziś chciałbym zaproponować kolejny przepis na danie składające się wyłącznie z warzyw.Składniki:marchew10 małych pieczarek1/4 pora1 cebula2 duże paprykitrawa cytrynowa4 duże pomidorypieprz białyoreganobazyliaczosnek ( 3 ząbki)sól10 liści świeżej miętybazylia świeżaPrzygotowanie:Pomidory należy sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki i kroimy w drobne kawałki. pieczarki kroimy w niewielkie kawałki. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Pomidory z pieczarkami i cebulą wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Do tego wyciskamy dwa ząbki czosnku, oregano, bazylię, rozgniecioną trawę cytrynową oraz szczyptę pieprzu, posiekanego w cienkie paski pora. Całość dusimy pod przykryciem aż do zredukowania sosu.W papryce wycinamy denko a całość dokładnie drylujemy i myjemy. Przygotowanymi wcześniej duszonymi warzywami nadziewamy paprykę. W garnku gotujemy wodę wraz z liśćmi mięty. Kiedy woda będzie się już gotować do garnka wkładamy nadziewane papryki, tak aby woda nie wlewała się do środka papryki. Papryki gotujemy przez ok 30 minut na niewielkim ogniu.Papryczki należy podawać z liśćmi świeżej bazylii.Wielkości podane w przepisie są wystarczające do przygotowania dwóch porcji, Wszystko jednak zależy od wielkości papryki :-)Smacznego ! i !