Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Beth
Elon
Fot. Wydawnictwo PascalCzas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia włoskaIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)2 łyżki
oliwy z oliwek4
wątróbki z kurczaka2 ząbki
czosnku1 filet
anchois lub 1 łyżeczka pasty z
anchois2 listki
szałwii3 łyżki
kaparów3 świeże lub mrożone
serca karczochów3 łyżki
masła1-1 i 1/2 szklanki
ryżu do risotto lub basmati1 kieliszek
białego winalekki
bulion warzywnysól i świeżo zmielony
pieprzparmezan do podania na stółRisotto z
wątróbkami drobiowymi (Risotto co i cibreo) - sposób przygotowania: Na 2 łyżkach
oliwy z oliwek dusić
wątróbki z kurczaka,
czosnek,
anchois lub pastę z
anchois oraz
szałwię. Gdy
wątróbki się uduszą, dodać
kapary i gotować przez minutę. Następnie całość delikatnie zmiksować - pasta powinna
mieć kremową konsystencję; jeśli będzie za sucha, dodać trochę wrzącej
wody. Posolić i popieprzyć do smaku. Odstawić. Pokroić
serca karczochów i podsmażyć z ząbkiem
czosnku na niewielkiej ilości
oliwy. Dolać
wody, tak aby przykryła warzywa, i gotować do całkowitego jej odparowania. Zrobić purée z
karczochów, przełożyć je na patelnię, dodać łyżkę
masła i dobrze posolić. Odstawić. Przygotować
ryż:
bulion warzywny doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na wolnym ogniu. Rozpuścić na patelni 2 łyżki
masła, dodać
ryż, dobrze wymieszać i dolać
wina. Poczekać, aż
wino odparuje, i wlać tyle
bulionu, by przykrył
ryż, gdy
ryż wchłonie
bulion, dolać następną porcję. Powtarzać te czynności, aż ziarna będą odpowiednio miękkie. Gotowy
ryż dokładnie wymieszać z
karczochowym purée, posolić i popieprzyć do smaku, a następnie przełożyć na owalny półmisek i na wierzchu umieścić
wątróbki. Podawać ze świeżo startym
parmezanem. Cibreo należy do najstarszych dań kuchni florenckiej; jest to risotto z rodzajem gulaszu z
podrobów drobiowych i koguciego grzebienia. Walter Maccione używa jedynie
wątróbki z kurczaka. Danie to przyrządza się na bazie indyjskiego
ryżu basmati - nowego nabytku włoskiej kuchni.
Sałatka z
wątróbką i
wiśniami [Jakub Kuroń gotuje]Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu