Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Aneta KosibaCzas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Marynowane
gruszki - składniki:2 kg twardych
gruszek3 szklanki (750 ml)
białego octu winnego2 i 1/2 szklanki (500 g)
cukru1 kawałek korzenia
imbiru (ok. 10 cm)skórka z 1
cytryny1 laska
cynamonu15
goździkówMarynowane
gruszki - sposób przygotowania:
Cytrynę umyj, sparz i za pomocą obieraczki do
ziemniaków obierz ze skórki. Skórkę pokrój w mniejsze kawałki.
Imbir obierz i pokrój w plasterki. W sporym garnku zagotuj 3 szklanki
wody z całym
octem, dodaj
cukier,
imbir,
skórkę z cytryny,
cynamon i
goździki. Doprowadź do wrzenia i gotuj pod przykryciem 3-4 min.
Gruszki umyj, obierz, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne.
Gruszki przełóż do zalewy, przykryj pokrywką i gotuj ok. 10 min na małym ogniu. Następnie ostrożnie wyjmij
gruszki i przełóż je do wysterylizowanych i suchych słoików. Zalewę gotuj jeszcze 15 min i zalej nią
gruszki (powinny być całkowicie zalane zalewą). Zakręć, odstaw do góry dnem do wystygnięcia. Z podanych proporcji otrzymasz 2-, 3-litrowe słoiki.Wytrawne
przetwory z
owoców
brakuje. Gotowy, gorący
ketchup wlewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Autor: Adriana
Baran (blog:
Pora coś zjeść ) Domowy
ketchup [Jakub Kuroń gotuje] Do przygotowania marynowanych
gruszek, powinniśmy wybrać
owoce twarde - bez obaw, zrobią się odpowiednio miękkie wKolorowo i lekko - kuchnia na lato
filety z kurczaka z
gruszkami i
serem oscypek podane z emulsją z
pietruszki i
orzechów włoskichSkładniki dla 4 osób:4 piersi z kurczaka4 marynowane
gruszki w
syropie pokrojone w cząstki100 g tartego
sera oscypek1 opakowanie mieszanki
sałat Fit&Easy WeekendSos:100 ml
oliwy z oliwek BORGES1 pęczek
natkiSierpniowe
przetwory
, polecamy także nasz przepis na marynowane
gruszki .
Dżem gruszkowy z nutą
kardamonu 1 kg twardawych
gruszek 2
cytryny 7-8 nasion zielonego
kardamonu 400 ml niesłodzonego
soku jabłkowego 65-70 dag
cukru żelującego 1:1
Cytryny porządnie wyszorować, przelać wrzątkiem, osuszyć. Następnie najpierw z
Przetwory na dodatek (do
mięs, ryb i
serów)

Tym, którzy lubią
mięsa z dodatkiem
owoców (np.
szynkę dojrzewającą) polecamy przepis na marynowane, korzenne
gruszki. Najlepiej sięgnąć po odmianę o twardszym, zwartym miąższu, np. bera. Marynowane
gruszki 2 kg twardych
gruszek 3 szklanki (750 ml)
białego octu winnego 2 i 1/2 szklanki (500 gApetycznie zakręcone -
mięsne kąski dla wymagających

skręć je spiralnie. Paskami ciasta
owiń po kilka kawałków
kiełbasy, tak by wyglądały jak wiązki chrustu. Posmaruj ciasto rozmąconym
żółtkiem i włóż na blachę do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C na 10-15 minut. Autor: Aneta Kosiba Marynowane
gruszki,
suszone pomidory i delikatny
ser ricotta zawinięte
Gruszki na słodko i słono

Zarówno świeże, jak i marynowane
gruszki, możesz - podobnie jak
melony - łączyć z
wędlinami. Taka smaczna i zdrowa przekąska świetnie sprawdzi się i jako drugie śniadanie do pracy, jak i ekspresowy do wykonania poczęstunek. Ruloniki z
szynki parmeńskiej,
gruszki i
rukoli 2
gruszki 1 łyżeczki soku