Wykonanie
Z pewnością dla niektórych z Was ten przepis pojawia się tu zbyt późno, jednak jeśli jeszcze gdzieś uda Wam się ją znaleźć (np u miłej starszej Pani na ryneczku :)) to koniecznie zróbcie dla siebie i
bliskich taką
konfiturę. Aronia bardzo dobrze sprawdzi się w walce z infekcjami, a w chłodne wieczory świetnie nas rozgrzeje. Należy jedynie pamiętać, żeby w czasie jej przyrządzania sprawdzić czy jest dla nas wystarczająco słodka. UWAGA - nie da się pozbyć całkowicie kwaśnego posmaku. To właśnie jest jej urokiem i nadaje jej specyficzny smak po przesmażeniu :)Składniki:1kg aronii400g
cukru1,5 łyżeczki
cynamonu6
goździkówsok wyciśnięty z 1
cytrynyPrzygotowanie:Aronię dokładnie myjemy i wrzucamy do garnka. Wlewamy około szklanki
wody i dusimy
owoce przez 40 minut. Po tym czasie oddzielamy powstały sok od
owoców- odstawiamy je do wystudzenia. Następnie gotujemy sok, aż do uzyskania pożądanej przez nas konsystencji. Po około 30 minutach do soku dodajemy
owoce, sok wyciśnięty z jednej
cytryny,
cukier,
cynamon oraz
goździki- wszystko przykrywamy i dusimy przez godzinę. Należy pamiętać o mieszaniu
konfitury, żeby się nie przypaliła! (Jeśli stwierdzicie, że potrzebujecie więcej
cukru, to możecie go dodać do
konfitury bezpośrednio przed jej wekowaniem)Gorącą
konfiturę przekładamy do słoiczków (ew. dodajemy plasterek
cytryny) i wekujemy. Gotową odstawiamy na parę dni. W duecie z czarną lub zieloną
herbatą jest niezastąpiona!Udanego wekowania :)