Wykonanie
Kolejny przepis z wykorzystaniem mojej wielkiej dyni...Przepis znaleziony tutaj.2 , 5 kg kostki z dyni40-50 dkg
cukru1,5-2 łyżeczki kwasku
cytrynowego1
pomarańcza z łupą, dokładnie umyta i wyparzonakilka sztuk
goździkówłyżeczka
cynamonuDynię obrać grubo z łupy i twardego miąższu, wydrążyć środek i pokroić w grubą kostkę.Kostkę z dyni przesypać
cukrem i pozostawić na pół godziny. Odlać powstały sok, dodać do niego kwasek
cytrynowy i
cynamon. Zagotować. Do zagotowanego soku wkroić plasterki
pomarańczy ze skórką, wymieszać i zdjąć z ognia. Gorącym płynem zalać
dynię i przykryć. Pozostawić na 5-6 godzin (może być na całą noc) i po tym czasie czynność powtórzyć. W przeciągu 2 dni czynność tę tzn. zalewanie dyni gorącym
sokiem powtórzyć 3-4
razy.W razie potrzeby można sok dosłodzić lub dodać kwasku i zalać
dynię. W końcu zagotować sok razem z
dynią i gorącym
przetworem wypełnić po same brzegi słoiki typu twist, zakręcić i postawić do góry dnem do ostygnięcia.Przepis dodaje do akcji
Przetwory 2011 .