Wykonanie
Lubicie pomarańcze?Jeśli tak to ten post jest dla Was.....Pomysł na domowy korzenny mus
pomarańczowy powstał gdy kupiłam
dżem pomarańczowy i był nie dobry zupełnie bez smaku,postanowiłam się zabawić i zrobić coś podobnego po swojemu,wspaniały dodatek do bułeczki czy świątecznego ciasta.



Składniki1 litr świeżo wyciśniętego soku z
pomarańczy1 duża
pomarańcza5
goździków35 dag
cukru żelującego 3:1sok z 1/2
cytrynySposób przygotowaniaZ
pomarańczy wyciskamy sok -ja zrobiłam to przez elektryczną wyciskarkę.Jedną
pomarańczę obieramy ze skórki i dokładnie z białej błonki-aby mus nie był gorzki, kroimy w kostkę dodajemy do soku wstawiamy na gaz w garnku, wsypujemy
cukier żelujący oraz
goździki w całości,wyciskamy
sok z cytryny, całość gotujemy około 5 minut mieszając cały czas aby piana zanikła.Rozlewamy do wyparzonych czystych słoiczków zakręcamy.Przewracamy do góry dnem .Zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.Życzę smacznego ;-)