Wykonanie
W tym roku ogarnęło mnie
dyniowe szaleństwo. Przerobiłam już jej strasznie dużo na różne sposoby. Była zupa dyniowa, sos
dyniowy do pizzy, bułeczki
dyniowe,
makaron z sosem
dyniowym, teraz czas na
dżem z dyni.1,5kg upieczonej dyni3
gruszki konferencje3 cm kory
cynamonu8 łyżek
cukru5
goździków
Upieczoną
dynię kroję dosyć drobno, wrzucam do rondla, podlewam odrobina
wody.
Dynia dusi się około pół godziny, kiedy dodaje obrane i pokrojone
gruszki oraz
cukier. Wrzucam
cynamon i
goździki - a dokładniej zawijam je w tobołek z gazy, żeby
potem łatwiej wyjąć. Wszystko razem gotuje się do uzyskania pożądanej konsystencji. Wyjmuję tobołek, przekładam do słoików i pasteryzuje w piekarniku.