Wykonanie
W tym roku ogarnęło mnie
dyniowe szaleństwo. Przerobiłam już jej strasznie dużo na różne sposoby. Była zupa dyniowa, sos
dyniowy do pizzy, bułeczki
dyniowe,
makaron z sosem
dyniowym, teraz czas na
dżem z dyni.1,5kg upieczonej dyni3
gruszki konferencje3 cm kory
cynamonu8 łyżek
cukru5
goździkówUpieczoną
dynię kroję dosyć drobno, wrzucam do rondla, podlewam odrobina
wody.
Dynia dusi się około pół godziny, kiedy dodaje obrane i pokrojone
gruszki oraz
cukier. Wrzucam
cynamon i
goździki - a dokładniej zawijam je w tobołek z gazy, żeby
potem łatwiej wyjąć. Wszystko razem gotuje się do uzyskania pożądanej konsystencji. Wyjmuję tobołek, przekładam do słoików i pasteryzuje w piekarniku.