ßßß Cookit - przepis na Gruszki w occie do słoików na zimę

Gruszki w occie do słoików na zimę

nazwa

Wykonanie

Sezon letni obfituje bogactwem różnorodnych smaków. Wśród nich oczywiście wysoką pozycję zajęły gruszki. Proponuję zatem nie marnować czasu i zabrać się za ich marynowane, aby cieszyć się ich smakiem cały rok. Gruszki w occie idealnie sprawdzą się jako dodatek do pieczonych mięs. Jako przekąska smakują równie dobrze.
Składniki:
1 kg gruszek
1 szklanka wody
1 szklanka octu
½ kg cukru
4 goździki
1 płaska łyżeczka cynamonu
Wykonanie:
Gruszki umyć , pokroić na połówki i wydrążyć nasiona. Zagotować wodę z octem , cukrem i przyprawami. Do gorącego syropu włożyć gruszki i gotować 10 min. Przełożyć do słoików ,zalać syropem i pasteryzować 15 min.
Źródło:http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2013/08/gruszki-w-occie-do-soikow-na-zime.html