Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Miesięcznik Kuchnia

Fot. Arkadiusz Ścichocki / AGCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia wschodnioeuropejskaIlość osób: dla 4 osób

Średnia ocena potrawyOceń przepis (15 głosów)
Przyprawy : ok. 3 cm korzenia świeżego
imbiru2 łyżeczki
cukru pudru1/2 łyżeczki
cynamonu2 ziarna
pieprzu5
goździków4-5 listków laurowychkawałek
gałki muszkatołowej4-5 ziarenek
ziela angielskiegoPozostałe składniki:1/2 kg płatów
śledziowych (najlepsze są jasne duże i grube płaty
śledzi solonych z
beczki)4 średnie
cebuleolej1 puszka
koncentratu pomidorowego albo 1 mały słoiczek
keczupuŚledzie po wileńsku - sposób przygotowania: Wszystkie przygotowane
przyprawy przełóż do malaksera lub elektrycznego młynka do
kawy i dokładnie zmiksuj (na proszek).
Cebule pokrój w kostkę lub w piórka i zeszklij na
oleju. Następnie dodaj
koncentrat pomidorowy (lub
keczup) i przestudź. Na talerzu ułóż
śledzie i posyp przyprawami. Zostaw na noc w chłodnym miejscu. Następnego dnia płaty pokrój na kawałki. Ułóż w dwóch lub
trzech warstwach na półmisku, a
potem przykryj grubą warstwą
cebuli z koncentratem. Udekoruj
szczypiorkiem i
natką pietruszki.Jakub Kuroń gotuje. Sposób na
śledzia w
sosie musztardowymŚledzimy śledzia - 10 przepisów

zmieniając
wodę, osuszyć, pokroić na duże kawałki, wymieszać z warzywami,
chrzanem oraz przyprawami, zalać zalewą i wstawić na 12 godz. do lodówki.
ŚLEDZIE PO WILEŃSKU
Przyprawy: ok. 3 cm korzenia świeżego
imbiru 2 łyżeczki
cukru pudru 1/2 łyżeczki
cynamonu 2 ziarna
pieprzu 5
goździków 4-5 listków
Egzotyczne przyprawy i dodatki do dań. Jak ich używać?

się u nas znakomicie. Wspaniały aromat, lekko pikantny smak i cudowne właściwości - rozgrzewa, podkręca metabolizm, poprawia krążenie, łagodzi mdłości... Jest obecny w kuchniach azjatyckich, ale z powodzeniem przyprawiamy nim też mniej egzotyczne dania (
śledzie po wileńsku ). Tarty
imbir znajdziecie