ßßß Cookit - przepis na Śledzie po wileńsku

Śledzie po wileńsku

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Miesięcznik Kuchnia
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Region: kuchnia wschodnioeuropejska
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (15 głosów)
Przyprawy : ok. 3 cm korzenia świeżego imbiru
2 łyżeczki cukru pudru
1/2 łyżeczki cynamonu
2 ziarna pieprzu
5 goździków
4-5 listków laurowych
kawałek gałki muszkatołowej
4-5 ziarenek ziela angielskiego
Pozostałe składniki:
1/2 kg płatów śledziowych (najlepsze są jasne duże i grube płaty śledzi solonych z beczki)
4 średnie cebule
olej
1 puszka koncentratu pomidorowego albo 1 mały słoiczek keczupu
Śledzie po wileńsku - sposób przygotowania: Wszystkie przygotowane przyprawy przełóż do malaksera lub elektrycznego młynka do kawy i dokładnie zmiksuj (na proszek). Cebule pokrój w kostkę lub w piórka i zeszklij na oleju. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy (lub keczup) i przestudź. Na talerzu ułóż śledzie i posyp przyprawami. Zostaw na noc w chłodnym miejscu. Następnego dnia płaty pokrój na kawałki. Ułóż w dwóch lub trzech warstwach na półmisku, a potem przykryj grubą warstwą cebuli z koncentratem. Udekoruj szczypiorkiem i natką pietruszki.
Jakub Kuroń gotuje. Sposób na śledzia w sosie musztardowym
Śledzimy śledzia - 10 przepisów
zmieniając wodę, osuszyć, pokroić na duże kawałki, wymieszać z warzywami, chrzanem oraz przyprawami, zalać zalewą i wstawić na 12 godz. do lodówki. ŚLEDZIE PO WILEŃSKU Przyprawy: ok. 3 cm korzenia świeżego imbiru 2 łyżeczki cukru pudru 1/2 łyżeczki cynamonu 2 ziarna pieprzu 5 goździków 4-5 listków
Egzotyczne przyprawy i dodatki do dań. Jak ich używać?
się u nas znakomicie. Wspaniały aromat, lekko pikantny smak i cudowne właściwości - rozgrzewa, podkręca metabolizm, poprawia krążenie, łagodzi mdłości... Jest obecny w kuchniach azjatyckich, ale z powodzeniem przyprawiamy nim też mniej egzotyczne dania ( śledzie po wileńsku ). Tarty imbir znajdziecie
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/33086623/sledzie+po+wilensku/p