Wykonanie
Bardzo ciężko znaleźć w naszych sklepach
przyprawę do piernika bez
mąki i innych zbędnych dodatków. Są takie, które są bardzo dobre, nie twierdzę, że nie, ale można też trafić na takie, w których
mąka to chyba połowa składu i
przyprawą do piernika są tylko z nazwy. Dlatego też postanowiłam przygotować swoją własną. I muszę powiedzieć, że jestem zachwycona. Intensywna w smaku i zapachu nada każdemu piernikowi charakteru. Także następnym razem, przed pieczeniem piernika nie zastanawiajcie się tylko zróbcie swoją własną mieszankę, bo naprawdę warto.Przepis z tego bloga, zmniejszyłam tylko ilości składników.Składniki:5 łyżeczek
cynamonu2 łyżeczki
imbiru1,5 łyżeczki mielonych
goździków1,5 łyżeczki mielonego
kardamonu1 łyżeczka
gałki muszkatołowej1 łyżeczka mielonego
ziela angielskiegoszczypta
pieprzuWszystkie
przyprawy dokładnie wymieszać. Jeśli nie macie mielonych
goździków lub
ziela angielskiego polecam zmielić w młynku do
kawy, przesiać na sitku i z tego wziąć odpowiednią liczbę łyżeczek. Wyszło ok. 12 łyżeczek
przyprawy. Ja swoją mieszankę przechowuję w torebce po goździkach i w torebce foliowej.Ewka