ßßß
Bardzo ciężko znaleźć w naszych sklepach przyprawę do piernika bez mąki i innych zbędnych dodatków. Są takie, które są bardzo dobre, nie twierdzę, że nie, ale można też trafić na takie, w których mąka to chyba połowa składu i przyprawą do piernika są tylko z nazwy. Dlatego też postanowiłam przygotować swoją własną. I muszę powiedzieć, że jestem zachwycona. Intensywna w smaku i zapachu nada każdemu piernikowi charakteru. Także następnym razem, przed pieczeniem piernika nie zastanawiajcie się tylko zróbcie swoją własną mieszankę, bo naprawdę warto.Przepis z tego bloga, zmniejszyłam tylko ilości składników.Składniki:5 łyżeczek cynamonu2 łyżeczki imbiru1,5 łyżeczki mielonych goździków1,5 łyżeczki mielonego kardamonu1 łyżeczka gałki muszkatołowej1 łyżeczka mielonego ziela angielskiegoszczypta pieprzuWszystkie przyprawy dokładnie wymieszać. Jeśli nie macie mielonych goździków lub ziela angielskiego polecam zmielić w młynku do kawy, przesiać na sitku i z tego wziąć odpowiednią liczbę łyżeczek. Wyszło ok. 12 łyżeczek przyprawy. Ja swoją mieszankę przechowuję w torebce po goździkach i w torebce foliowej.Ewka