Wykonanie
Warto pokusić się o zrobienie domowej
korzennej przyprawy. Smak i aromat jest obłędny, nawet nie wiem ilu krotnie mocniejszy od tej kupnej ( nawet po długim czasie od zrobienia jeśli jest odpowiednio przechowywana ) choć nie uważam, że kupna jest zła. Jednak wolę domową. Przepis pochodzi z bardzo fajnej stronki Cincin.cc .
Składniki : ( ja zrobiłam z połowy składników)50 g
cynamonu50 g
kardamonu30 g mielonego
pieprzu15 g mielonych
goźdźików15 g mielonego
imbiru10 g mielonego
ziela angielskiego10 g mielonej
gałki muszkatołowejZiele angielskie,
kardamon czy
goźdźiki jeśli kupimy w całości należy zmielić w młynku lub zmiażdżyć w moździerzu. Wszystkie składniki łączymy razem, dokładnie mieszamy i gotowe :). Przechowujemy w szczelnie zamkniętym naczyniu.