Wykonanie
Nie ma to jak aromat domowej
przyprawy do piernika.Składniki:4 łyżeczki mielonego
cynamonu4 łyżeczki mielonego
kardamonu3 łyżeczki mielonych
goździków3 łyżeczki mielonego
imbiru3 łyżeczki startej
gałki muszkatołowej1 łyżeczka mielonego
ziela angielskiego1 lub 1/2 łyżeczki mielonego
czarnego pieprzu (w zależności od gustu - mocno dodaje ostrości
przyprawie)1 lub 1/2 łyżeczki mielonego
anyżu (w zależności od gustu -
anyż ma specyficzny smak i nie każdy go lubi)Nasiona
kardamonu wyłuskać z łupinek. Najlepiej dać do moździerza i lekko rozbić.Wszystkie
przyprawy zmielić w młynku do
kawy lub utłuc w moździerzu, lub gotowe zmielone wymieszać.Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.