ßßß Cookit - przepis na Pumpkin spice - doskonała przyprawa dyniowa

Pumpkin spice - doskonała przyprawa dyniowa

nazwa

Wykonanie

Nim kalendarz pokaże ostatnią kartkę tegorocznego lata, nim przestanę nosić ukochane minorkańskie sandały i letnie sukienki, powolutku przygotowuję się do jesieni. Tej Złotej Polskiej, Królowej Jesieni. Panny odzianej w dyniowe sukienki, szeleszczącej czerwono-rudymi bukietami, otulonej kaszmirowym szalem. Wyciągnęłam moździerz, kilka lasem najlepszego cynamony z Cejlonu, garść korzennych przypraw. Przygotowania do Jesieni rozpoczynam w tym roku sypiąc do słoika obłędnie aromatyczną przyprawę dyniową - pumpkin spice . Będzie idealna do jesiennej latte, do placka dyniowego i do pysznego śniadania.
Moja comfort zone wypełniona jest muzyką, nie potrafię czytać, myślec, istnieć bez muzyki. Dźwięki wlewają się do misek, garnków i prodiża, wypełniają klawiaturę, gdy pisze bloga, bzują w chlebowym cieście, które zagniatam o świcie, pachną świeżo utłuczonymi w moździerzu przyprawami. Posłuchajcie dziś ze mną późnoletnich/wczesnojesiennych brzmień. Na początek "Oh, Sing" The Native Sibling, posłuchajcie...
Lato w tym roku było wspaniałe. Pełne, i diabelnie długie. Już w maju przygnało upały, miałam czas nachodzić się w krótkich spódnicach, zwiewnych sukienkach, lekkich sandałach przywiezionych z Minorki. Lato od maja do połowy września to niezwykłe na Mazowszu, podoba mi się bardzo. Zupełnie wyparłam z pamięci kilka, może nawet -naście chłodniejszych dni sierpnia. Zachłystuję się wspomnieniami majówek w ogrodzie, biesiadowania przy wędzonych rybach w plenerze, śniadań na słonecznym tarasie. Będę tęsknić, oj to z pewnością. Tymczasem dodaję potrawom drugiej połowy września koloru, koloru i aromatu. Zróbcie raz dwa słoiczek (albo dwa!) wyśmienitej przyprawy dyniowej - pumpkin spice . Jest tak niesamowicie aromatyczna, że będziecie jej dodawać do wszystkiego!
Na początek do weekendowej kawy, latte, tej bez cukru, bez musu dyniowego, ot szczypta cudownej przyprawy samodzielnie utłuczonej w moździerzu. A porem przyjdzie cała reszta - jesienne zupy, duszone mięsa, ciasta z dynią i... coś wyśmienitego na śniadanie , ale o tym sza, przepis dopiero będzie. Tymczasem pędźcie do spiżarni po przyprawy i moździerz. Będzie pysznie!
Pumpkin spice, czyli "przyprawa dyniowa" nie ma w składzie ani krzty dyni, ale jest idealną mieszanką korzennych przypraw właśnie do dań z dynią. Różni się od mojej ukochanej francuskiej mieszanki quatre epices, jako, że w składzie nie ma pieprzu, a oprócz cynamonu, gałki muszkatołowej i goździków jest jeszcze imbir, a także utłuczone w moździerzu ziarna kardamonu i ziele angielskie. Mieszanka jest niesamowicie aromatyczna i juz sam jej zapach działa magicznie na zmysły - rozgrzewa, otula spokojem i wewnętrznym ciepłem. Zróbcie jej nieco więcej, w tym sezonie będę dla Was miała kilka ciekawych przepisów z jej udziałem.
proporcje na niewielki słoiczek - warto je podwoić lub potroić!
1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej (najlepiej świeżo tartej)
2 łyżeczki suszonego imbiru
15g cynamonu (najlepszy będzie cejloński) w laskach lub mielonego (ok 4 łyżeczek)
6 ziaren ziela angielskiego
10 goździków
1 casino cardamon (same ziarenka ze środka)
Cynamon w laskach połam na mniejsze kawałki i utłucz na proszek w moździerzu razem z zielem angielskim ziarenkami kardamonu i goździkami. Wymieszaj z imbirem i starta gałką muszkatołową. Przechowuj przyprawę w szczelnym słoiczku, najlepiej w zaciemnionej szafce. Używaj do wszystkich dań z dynią, ale nie tylko!
Źródło:http://www.chillibite.pl/2016/09/pumpkin-spice-przyprawa-dyniowa.html