Wykonanie
Wreszcie nadszedł ten dzień! Zrobiłam własną
przyprawę do piernika. Cudownie pachnącą, korzenną.. wyśmienitą. Już rok temu się zbierałam, ale nie udało się. Wiecie jak mi cudownie dom od tego pachniał? Zestaw przypraw jest pewną kompilacją różnych przepisów na które natrafiłam. To co jest pewne - to
cynamon,
imbir i
goździki. U mnie w tym roku dużo więcej pyszności :)Składniki:
40-50 g
cynamonu (najlepiej utartego z laski, ale może być też już mielony)10-15 g
goździków (2 łyżki)2 płaskie łyżki zmielonego, suszonego
imbiru10 g
gałki muszkatołowej (1-2 ziarna) - uwaga często mielona w sklepie gałka jest zwietrzała...15 ziaren
ziela angielskiego1 łyżeczka
pieprzu (kolorowego)1 - 2 gwiazdy
anyżu - czyli ok 8-16 ziaren5g (2 łyżeczki) ziaren
kardamonuWykonanie:Wykonanie całości ogranicza się do skutecznego zmielenia na proszek wszystkich składników i dobrego wymieszania. Można zrobić np. tak:-
gałkę muszkatołową zetrzeć na tarce- resztę przypraw wrzucić do moździerza i ubijać. (tylko pamiętajcie, ze
imbir musi być suchy, jeśli macie świeży - to wcześniej trzeba go przygotować do tego celu)Jeśli ktoś ma wystarczająco dużo siły i samozaparcia - wystarczy moździerz. Ale można tez wszystkie
przyprawy wrzucić po chwili ubijania do młynka do
kawy - u nas sprawdził się idealnie.A.
Anyż brałam same ziarna, nie całe gwiazdki, czytałam gdzieś że można dać całe gwiazdki, ale się nie odważyłam.Smacznego i pachnącego!
Wydrukuj przepis