Wykonanie
Sezon
dyniowy uważam za oficjalnie rozpoczęty :) Co prawda tu w Irlandii prawdziwy szał
dyniowy rozpoczyna się dopiero tuż przez Halloween, ale w sklepach i na straganach pojawiają się już powoli, a ja skwapliwie z nich korzystam.
Dynie nie były nigdy popularne w naszym rodzinnym domu i nie przypominam sobie, by moje koleżanki się nimi zajadały, więc odkryłam ich walory dość późno. Muszę jednak przyznać, że teraz nie wyobrażam sobie jesieni bez pikantnej zupy dyniowej i chociaż kilku
dyniowych wypieków. Dlatego właśnie w tym sezonie zaczynam polowanie na te wspaniałe warzywa wcześnie i zamierzam się nimi cieszyć tak długo, jak się da :)Gdy tylko kupiłam pierwszą w tym roku, niewielką
dynię, szybciutko przygotowałam z niej puree, a w słoiczku jeszcze tego samego wieczora zamknęłam sporą porcję domowej
przyprawy dyniowej (tzw. pumpkin spice). Obie te rzeczy przygotowuje się bardzo łatwo, a posiadanie ich w zanadrzu zdecydowanie ułatwia korzystanie z bogactwa jesiennego sezonu
dyniowego.Polecam :)
Przyprawa do dań z dyniSkładniki:2 łyżki mielonego
cynamonu2 łyżki mielonego
imbiru1 łyżka zmielonych
goździków1 łyżka zmielonej
gałki muszkatołowej1/2 łyżki mielonego
ziela angielskiegoWykonanie:Wszystkie składniki wystarczy wymieszać i zamknąć w szczelnym pojemniczku. Idealnie byłoby wykorzystać do tej mieszanki
przyprawy w całości i zemleć je w młynku do
kawy lub utłuc w moździerzu, jeżeli jednak nie posiadacie młynka lub nie macie ochoty na, bądź co bądź pracochłonne, ręczne ucieranie całych ziaren, możecie gotowe już
przyprawy ucierać tylko przez chwilę, by pomóc im uwolnić aromaty (można to w ostateczności zrobić w miseczce za pomocą drewnianej pałki).Puree z dyni:Wykonanie:
Dynię wyszoruj dokładnie i osusz. Przetnij na pół i, pomagając sobie np. łyżką do
lodów, usuń pestki wraz z nitkowatym gniazdem nasiennym. Mniejszą przekrój na pół lub na ćwiartki, większe sztuki na grube plastry.Ułóż tak przygotowane kawałki na blasze do pieczenia* (nie trzeba jej niczym wykładać, sok z dyni łatwo schodzi przy myciu) i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i piecz przez około 45 minut, aż miąższ będzie miękki (najłatwiej sprawdzić to, wbijając w kawałek dyni nóż; powinien wejść bez
oporów). Mniejsze kawałki będą się piekły krócej, większe z kolei mogą potrzebować nieco więcej czasu (duża
dynia przekrojona na pół może się piec nawet do godziny czasu).Upieczoną
dynię przestudź, po czym oddziel miąższ od skórki i rozgnieć go widelcem lub zblenduj. Jeżeli masa będzie mocno wodnista, można ją trochę odsączyć na gęstym sitku.Puree przełóż do słoiczków i zapasteryzuj. Możesz je też zarażać w odpowiednich pojemniczkach lub szczelnie zamykanych woreczkach foliowych. Nieduże ilości można też po prostu przechowywać w lodówce do mniej więcej tygodnia czasu.A gdy już będziecie
mieć gotowe puree z dyni oraz aromatyczną
przyprawę możecie zacząć przygotowywać
dyniowe smakołyki, np. pyszne ciasto
dyniowe z
czekoladą lub
dyniowe mini serniczki :)Smacznego :)