Wykonanie
Dziś będzie
króko i bez zdjęcia. A dlaczego już piszę. W książkach kucharskich po angielsku bardzo często spotykam się z
przyprawą "mixed spice". Nie mogłam nigdzie znaleźć jaki jest jej polski odpowiednik. Ostatnio jednak wyszperałam gdzieś w
sieci jak ją zrobić. Okazało się, że wszystkie składniki mam w domu. Z przepisu wychodzi niewielka ilość, ale taką każą robić gdyż
przyprawa szybko się psuje. Dlatego też w sklepie wyszperałam mały pojemniczek na
przyprawy. Zapłaciłam 7.99 i zadowolona. W domu wszystko wymieszałam, wsypałam do nowego pojemniczka i potrząsnęłam, żeby się naprawdę dobrze połączyło. To był mój błąd. Pojemniczek nie
daje się przekręcić, odkręcić ani w żaden inny sposób otworzyć. Co zrobiłam? Wycięłam w plastikowym wieczku małą dziurkę. No i teraz fotografowanie tego, nie ma najmniejszego sensu.
Przyprawa przyda się do naszego najnowszego odkrycia - tarty dyniowej. Myślę też, że będzie wspaniała do wypieków
jabłkowych.Składniki:1 łyżka
cynamonu1 łyżeczka mielonej
kolendry1 łyżeczka
gałki muszkatołowej½ łyżeczki
imbiru¼ łyżeczki mielonego
ziela angielskiego¼ łyżeczki mielonych
goździkówWykonanie:Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Wsypać do szczelnego pojemnika. Z tej ilości otrzymamy około 2 łyżek
przyprawy, które powinniśmy zużyć w przeciągu 2 miesięcy./wydrukuj przepis/