ßßß
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AGCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia wschodnioeuropejskaIlość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (15 głosów)Przyprawy : ok. 3 cm korzenia świeżego imbiru2 łyżeczki cukru pudru1/2 łyżeczki cynamonu2 ziarna pieprzu5 goździków4-5 listków laurowychkawałek gałki muszkatołowej4-5 ziarenek ziela angielskiegoPozostałe składniki:1/2 kg płatów śledziowych (najlepsze są jasne duże i grube płaty śledzi solonych z beczki)4 średnie cebuleolej1 puszka koncentratu pomidorowego albo 1 mały słoiczek keczupuŚledzie po wileńsku - sposób przygotowania: Wszystkie przygotowane przyprawy przełóż do malaksera lub elektrycznego młynka do kawy i dokładnie zmiksuj (na proszek). Cebule pokrój w kostkę lub w piórka i zeszklij na oleju. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy (lub keczup) i przestudź. Na talerzu ułóż śledzie i posyp przyprawami. Zostaw na noc w chłodnym miejscu. Następnego dnia płaty pokrój na kawałki. Ułóż w dwóch lub trzech warstwach na półmisku, a potem przykryj grubą warstwą cebuli z koncentratem. Udekoruj szczypiorkiem i natką pietruszki.Jakub Kuroń gotuje. Sposób na śledzia w sosie musztardowymŚledzimy śledzia - 10 przepisów
zmieniając wodę, osuszyć, pokroić na duże kawałki, wymieszać z warzywami, chrzanem oraz przyprawami, zalać zalewą i wstawić na 12 godz. do lodówki. ŚLEDZIE PO WILEŃSKU Przyprawy: ok. 3 cm korzenia świeżego imbiru 2 łyżeczki cukru pudru 1/2 łyżeczki cynamonu 2 ziarna pieprzu 5 goździków 4-5 listkówEgzotyczne przyprawy i dodatki do dań. Jak ich używać?
się u nas znakomicie. Wspaniały aromat, lekko pikantny smak i cudowne właściwości - rozgrzewa, podkręca metabolizm, poprawia krążenie, łagodzi mdłości... Jest obecny w kuchniach azjatyckich, ale z powodzeniem przyprawiamy nim też mniej egzotyczne dania ( śledzie po wileńsku ). Tarty imbir znajdziecie