ßßß
Czas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia polskaIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)1/2 kg białej fasoli np. jasia1l przecieru pomidorowego1 mała cebulakilka ząbków czosnku200 g dobrej kiełbasynieduży kawałek wędzonego boczkuoliwa lub olej do smażeniacukiersólpieprz ziarnistymajeranekliść laurowyziele angielskieProsta fasola po bretońsku w gęstym pomidorowym sosie - przepis blogera - sposób przygotowania: Fasolę wysyp do sporej miski lub garnka i zalej dużą ilością zimnej wody - fasola namoknie i spęcznieje, wchłaniając płyn. Najlepiej zrobić to na dzień przed gotowaniem i pozwolić jej odstać całą noc. Gotuj fasolę do miękkości na małym ogniu w osolonej wodzie trochę to potrwa przynajmniej 1-1,5 godziny w zależności od rozmiaru użytej fasoli. Pilnuj, by woda nie wygotowała się całkiem mieszaj i uzupełniaj jej poziom w trakcie gotowania. W międzyczasie przygotuj sos. Wlej przecier pomidorowy do garnka, dopraw go 2-3 liśćmi laurowymi, 4-5 ziarnami ziela angielskiego, kilkoma ziarnami pieprzu i 2-3 porządnymi szczyptami majeranku, posól i ewentualnie posłódź do smaku. Drobniutko posiekaną cebulę i czosnek podsmaż na patelni, aż cebula się zeszkli, odsącz delikatnie z nadmiaru tłuszczu i przełóż do garnka z przecierem pomidorowym. Na tej samej patelni podsmaż pokrojony w drobną kostkę wędzony boczek, aż wytopi się z niego większość tłuszczu. Kawałki zesmażonego boczku dodaj do sosu, tak samo jak pokrojoną w plastry kiełbasę. Pozwól całości zagotować się na wolnym ogniu, aby uwolniły się wszystkie smaki i aromaty. Na koniec, gdy fasola będzie już miękka odcedź ją i połącz z gotującym się sosem. Wymieszaj dokładnie i podgotuj jeszcze kilka minut. Podawaj ze świeżym pieczywem! Przepis pochodzi z: http://jestpysznie.pl/prosta-fasolka-po-bretonskuFasola po toskańsku z szałwią i czosnkiemmożna dodać także pokrojone w plasterki i przesmażone razem z cebulą pieczarki. Jeśli chcesz, możesz pominąć dodatek boczku. Prosta fasola po bretońsku w gęstym pomidorowym sosie - przepis blogera 1/2 kg białej fasoli np. jasia 1l przecieru pomidorowego 1 mała cebula kilka ząbków czosnku 200 gZ kiełbasą - apetyczne dania i przekąski
Fasolka po bretońsku to idealny obiad na chłodny zimowy dzień. Zamiast suchej fasoli, możesz wykorzystać tę z puszki (także czerwoną). Jest co prawda mniejsza, ale nie trzeba jej długo moczyć, ani gotować przed dodaniem do reszty składników. Prosta fasola po bretońsku w gęstym pomidorowym sosieSycące dania z fasolą - idealne na chłody
fasola po bretońsku w gęstym pomidorowym sosie - przepis blogera 1/2 kg białej fasoli np. jasia 1l przecieru pomidorowego 1 mała cebula kilka ząbków czosnku 200 g dobrej kiełbasy nieduży kawałek wędzonego boczku oliwa lub olej do smażenia cukier sól pieprz ziarnisty majeranek liść laurowy