Wykonanie
Składniki2 porcje, po 514 kcal1 łyżka
oliwy1 łyżka
masła1/2
cebuli1/4 szklanki suchej
kaszy pęczak1/3 łyżeczki
suszonego oregano1 pojedyncza
pierś kurczakakawałek
ostrej papryczki1 szklanka
bulionu200 g
pomidorów (obranych, pokrojonych w kosteczkę) lub z puszki4 łyżki
kukurydzy1/2 puszki czerwonej lub
czarnej fasoliDodatki opcjonalne1/4 szklanki
białego winakawałek wędzonej suszonej papryczki chipotlePrzygotowanieNa rozgrzanej patelni na
oliwie i
maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę
cebulę. Dodać
kaszę i smażyć mieszając przez około minutę.Dodać pokrojonego w kosteczkę
kurczaka, doprawić
solą,
pieprzem i
suszonym oregano, smażyć co chwilę mieszając przez ok. 5 minut dokładnie obsmażając
mięso.Pod koniec dodać posiekaną
ostrą papryczkę. Wlać
wino i chwilę pogotować, dodać gorący
bulion oraz suszoną papryczkę wędzoną jeśli jej używamy, przykryć i gotować przez 10 minut.Dodać
pomidory,
kukurydzę,
fasolę wraz z zalewą, wymieszać i zagotować. Gotować bez przykrycia przez ok. 15 minut (w przypadku świeżych
pomidorów na większym ogniu), aż
kasza będzie miękka, napęcznieje i powstanie gęsty sos.W trakcie gotowania kilka
razy danie przemieszać. W przypadku gęstych
pomidorów z puszki można dodawać więcej
bulionu.Propozycja podaniatarty
ser /
śmietana /
awokado /
kolendra