ßßß

Pisałam ostatnio o warsztatach w Akademii Blue Cactus. Dzięki nim miałam okazję poznać kilka fajnych przepisów z kuchni Tex-Mex. Jednym z nich jest chilli z grillowanym kurczakiem i białą fasolą. Dla mnie to niebo w gębie.Głównym składnikiem jest grillowany kurczak wcześniej zamarynowany w mieszance ostrych przypraw (głównie papryki i cajun). Mięso połączone jest z kukurydzą, białą fasolą (u mnie z puszki a oryginalnym przepisie Blue Cactus’a – sucha). Danie podawane jest ze śmietaną, świeżą kolendrą i plasterkami jalapeno. Moja wersja została nieco zmodyfikowana.
Przepis wzorowany jest na materiałach z Akademii Blue Cactus. Wprowadziłam jednak masę swoich poprawek i modyfikacji.Składniki:podwójna pierś z kurczaka (około 400g)1 duża cebula3-4 ząbki czosnkupuszka białej fasoli w zalewiepuszka kukurydzy2 łyżeczki suszonych jalapenos1 łyżeczka kuminuprzyprawa cajun (u mnie mieszanka papryki ostrej, słodkiej i cajun w stosunku 1:1:1)sólmasło klarowane do smażeniaświeża kolendra (ilość w zależności od upodobań)śmietana 22% do dekoracjiPierś z kurczaka myjemy, suszymy i panierujemy w przyprawie cajun (całe mięso powinno być natarte przyprawą). Odstawiamy na chwilę.W tym czasie siekamy cebulę i czosnek. Podsmażamy na maśle klarowanym (można lekko posolić). Smażymy do zeszklenia cebuli. Dodajemy jalapeno oraz kumin i chwilę podsmażamy. Dodajemy kukurydzę (bez zalewy) oraz fasolę z zalewą. Zagotowujemy.Mięso smażymy na patelni grillowej z obu stron. Kroimy w kostkę i wkładamy do garnka z fasolą. Całość jeszcze raz zagotowujemy. Dodajemy posiekaną świeżą kolendrę.Przekładamy na talerze i dekorujemy śmietaną i listkami kolendry. Danie to można podawać z chlebkiem kukurydzianym. Przepis już jutro na blogu.