Wykonanie

Pisałam ostatnio o warsztatach w Akademii Blue Cactus. Dzięki nim miałam okazję poznać kilka fajnych przepisów z kuchni Tex-Mex. Jednym z nich jest
chilli z grillowanym
kurczakiem i
białą fasolą. Dla mnie to niebo w gębie.Głównym składnikiem jest grillowany
kurczak wcześniej zamarynowany w mieszance ostrych przypraw (głównie
papryki i cajun).
Mięso połączone jest z
kukurydzą,
białą fasolą (u mnie z puszki a oryginalnym przepisie Blue Cactus’a – sucha). Danie podawane jest ze
śmietaną, świeżą
kolendrą i plasterkami jalapeno. Moja wersja została nieco zmodyfikowana.

Przepis wzorowany jest na materiałach z Akademii Blue Cactus. Wprowadziłam jednak masę swoich poprawek i modyfikacji.Składniki:podwójna
pierś z kurczaka (około 400g)1 duża
cebula3-4 ząbki
czosnkupuszka
białej fasoli w zalewiepuszka
kukurydzy2 łyżeczki suszonych jalapenos1 łyżeczka kuminu
przyprawa cajun (u mnie mieszanka
papryki ostrej, słodkiej i cajun w stosunku 1:1:1)
sólmasło klarowane do smażeniaświeża
kolendra (ilość w zależności od upodobań)
śmietana 22% do dekoracji
Pierś z kurczaka myjemy, suszymy i panierujemy w
przyprawie cajun (całe
mięso powinno być natarte
przyprawą). Odstawiamy na chwilę.W tym czasie siekamy
cebulę i
czosnek. Podsmażamy na
maśle klarowanym (można lekko posolić). Smażymy do zeszklenia
cebuli. Dodajemy jalapeno oraz kumin i chwilę podsmażamy. Dodajemy
kukurydzę (bez zalewy) oraz
fasolę z zalewą. Zagotowujemy.
Mięso smażymy na patelni grillowej z obu stron. Kroimy w kostkę i wkładamy do garnka z
fasolą. Całość jeszcze raz zagotowujemy. Dodajemy posiekaną świeżą
kolendrę.Przekładamy na talerze i dekorujemy
śmietaną i listkami
kolendry. Danie to można podawać z
chlebkiem kukurydzianym. Przepis już jutro na blogu.