ßßß
Wraz z Chicken Tikka Masala, Butter Chicken jest bez wątpienia jedną z najbardziej znanych indyjskich potraw . W przeciwieństwie do Chicken Tikka Masala, który jest czasem określany jako danie narodowe Wielkiej Brytanii, Butter Chicken (Murgh Makhani) jest zdecydowanie indyjskiego pochodzenia.Być może jest to nazwa , czy może niesamowity smak, który uwiódł ludziw różnych kultur. Bez względu na powód, butter chicken stał się jednym z najbardziej znanych potraw na całym świecie i figuruje w menu wielu restauracji.Czas przygotowania: 15 minutCzas gotowania: 35 minCałkowity czas: 50 minDla ilu osób: 6 porcjiSkładnikiDo kurczaka i marynaty:2,2 kg (1 kg), bez kości, piersi z kurczaka bez skóry, pokrojonej w średnie kostki2 łyżki soku z cytryny2 ząbki czosnku, mieloneGaram masala 1 łyżka1 łyżeczka solisos:¼ szklanki oleju roślinnego2 ½ szklanki posiekanej cebuli (około 2 średnie)2 łyżki grubo posiekanego czosnkuGaram masala 2 łyżki2 łyżeczki papryki¼ łyżeczki cynamonu2 łyżeczki soli2 puszki krojonych pomidorów¾ szklanki śmietany2 łyżki masłaPosiekana kolendra, do dekoracji (opcjonalnie)Instrukcje
marynata:Połącz wszystkie składniki w worku płytkim naczyniu do pieczenia, wetrzyj marynatę w kurczaka. Pozostaw w temperaturze pokojowej, w miedzy czasie przygotuj sos.sos:Rozgrzej olej na średnim ogniu w dużym rondlu . Dodaj cebulę i powoli smaż, aż nabierze złotego koloru (około 20 minut).Dodaj czosnek i gotuj, około 1 minuty. Wymieszaj z garam masala, papryka, cynamonem i sólą; gotuj 1 minutę więcej. Dodaj pomidory; gotuj 2 minuty, a następnie dodaj śmietanę i dokładnie zmiksuj za pomocą blendera.Połóż garnek z powrotem do wrzenia i doprowadzić do wrzenia. Dodaj kurczaka do sosu, przykryć i dusić na małym ogniu średnich aż gotowane przez, około 12 minut (spróbuj kilka kawałków , aby upewnić się, że nie są już różowe w środku). Delikatnie duś piersi, aby nie były zbyt twarde.Wymieszaj z masłem i dodaj soli do smaku. Podawaj z ryżem.