Wykonanie

Wraz z Chicken Tikka
Masala, Butter Chicken jest bez wątpienia jedną z najbardziej znanych
indyjskich potraw . W przeciwieństwie do Chicken Tikka
Masala, który jest czasem określany jako danie narodowe Wielkiej Brytanii, Butter Chicken (Murgh Makhani) jest zdecydowanie indyjskiego pochodzenia.Być może jest to nazwa , czy może niesamowity smak, który uwiódł ludziw różnych kultur. Bez względu na powód, butter chicken stał się jednym z najbardziej znanych potraw na całym świecie i figuruje w menu wielu restauracji.Czas przygotowania: 15 minutCzas gotowania: 35 minCałkowity czas: 50 minDla ilu osób: 6 porcjiSkładnikiDo
kurczaka i marynaty:2,2 kg (1 kg), bez kości,
piersi z kurczaka bez skóry, pokrojonej w średnie kostki2 łyżki
soku z cytryny2 ząbki
czosnku, mielone
Garam masala 1 łyżka1 łyżeczka
solisos:¼ szklanki
oleju roślinnego2 ½ szklanki posiekanej
cebuli (około 2 średnie)2 łyżki grubo posiekanego
czosnkuGaram masala 2 łyżki2 łyżeczki
papryki¼ łyżeczki
cynamonu2 łyżeczki
soli2 puszki krojonych
pomidorów¾ szklanki
śmietany2 łyżki
masłaPosiekana
kolendra, do dekoracji (opcjonalnie)Instrukcje

marynata:Połącz wszystkie składniki w worku płytkim naczyniu do pieczenia, wetrzyj marynatę w
kurczaka. Pozostaw w temperaturze pokojowej, w
miedzy czasie przygotuj sos.sos:Rozgrzej
olej na średnim ogniu w dużym rondlu . Dodaj
cebulę i powoli smaż, aż nabierze złotego koloru (około 20 minut).Dodaj
czosnek i gotuj, około 1 minuty. Wymieszaj z
garam masala,
papryka,
cynamonem i
sólą; gotuj 1 minutę więcej. Dodaj
pomidory; gotuj 2 minuty, a następnie dodaj
śmietanę i dokładnie zmiksuj za pomocą blendera.Połóż garnek z powrotem do wrzenia i doprowadzić do wrzenia. Dodaj
kurczaka do sosu, przykryć i dusić na małym ogniu średnich aż gotowane przez, około 12 minut (spróbuj kilka kawałków , aby upewnić się, że nie są już różowe w środku). Delikatnie duś piersi, aby nie były zbyt twarde.Wymieszaj z
masłem i dodaj
soli do smaku. Podawaj z
ryżem.