ßßß Cookit - przepis na Butter chicken - Murgh Makhani

Butter chicken - Murgh Makhani

nazwa

Wykonanie

Wraz z Chicken Tikka Masala, Butter Chicken jest bez wątpienia jedną z najbardziej znanych indyjskich potraw . W przeciwieństwie do Chicken Tikka Masala, który jest czasem określany jako danie narodowe Wielkiej Brytanii, Butter Chicken (Murgh Makhani) jest zdecydowanie indyjskiego pochodzenia.
Być może jest to nazwa , czy może niesamowity smak, który uwiódł ludziw różnych kultur. Bez względu na powód, butter chicken stał się jednym z najbardziej znanych potraw na całym świecie i figuruje w menu wielu restauracji.
Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 35 min
Całkowity czas: 50 min
Dla ilu osób: 6 porcji
Składniki
Do kurczaka i marynaty:
2,2 kg (1 kg), bez kości, piersi z kurczaka bez skóry, pokrojonej w średnie kostki
2 łyżki soku z cytryny
2 ząbki czosnku, mielone
Garam masala 1 łyżka
1 łyżeczka soli
sos:
¼ szklanki oleju roślinnego
2 ½ szklanki posiekanej cebuli (około 2 średnie)
2 łyżki grubo posiekanego czosnku
Garam masala 2 łyżki
2 łyżeczki papryki
¼ łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki soli
2 puszki krojonych pomidorów
¾ szklanki śmietany
2 łyżki masła
Posiekana kolendra, do dekoracji (opcjonalnie)
Instrukcje
marynata:
Połącz wszystkie składniki w worku płytkim naczyniu do pieczenia, wetrzyj marynatę w kurczaka. Pozostaw w temperaturze pokojowej, w miedzy czasie przygotuj sos.
sos:
Rozgrzej olej na średnim ogniu w dużym rondlu . Dodaj cebulę i powoli smaż, aż nabierze złotego koloru (około 20 minut).
Dodaj czosnek i gotuj, około 1 minuty. Wymieszaj z garam masala, papryka, cynamonem i sólą; gotuj 1 minutę więcej. Dodaj pomidory; gotuj 2 minuty, a następnie dodaj śmietanę i dokładnie zmiksuj za pomocą blendera.
Połóż garnek z powrotem do wrzenia i doprowadzić do wrzenia. Dodaj kurczaka do sosu, przykryć i dusić na małym ogniu średnich aż gotowane przez, około 12 minut (spróbuj kilka kawałków , aby upewnić się, że nie są już różowe w środku). Delikatnie duś piersi, aby nie były zbyt twarde.
Wymieszaj z masłem i dodaj soli do smaku. Podawaj z ryżem.
Źródło:http://classy-chef.blogspot.com/2015/01/butter-chicken-murgh-makhani.html