Wykonanie
Jedziemy z kuchnią indyjską! Tak jak obiecałam, tym razem pyszne danie z
przyprawami od Siostry (i Szwagra). Danie jest bardzo aromatyczne, ma piękny kolor i nie można mu się oprzeć. Łamie moją zasadę, że w sosie musi coś pływać (oprócz
mięsa). Tutaj jest tylko
kurczak i sos z
przyprawami, nie ma żadnych warzyw ani
owoców. I wiecie co? Niczego temu kurczakowi nie brakuje:)
Potrzebujemy:podwójną
pierś z kurczakapomidory w puszcze krojone2 łyżeczki
kurkumy2 łyżeczki
kminu rzymskiego1 łyżeczka
kolendry1 łyżka
garam masala2 ząbki
czosnku1 duża
śmietana 12 %2 łyżki
masłasól i
pieprzNa czerwono są składniki do marynaty, na czarno do sosu.
Śmietana jest do jednego i drugiego:)
Przyprawy do marynaty łączymy ze sobą, nacieramy nimi
kurczaka i dodajemy dwie łyżki
śmietany. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na pół godziny do lodówki.
Kurczaka wraz z marynatą przysmażamy na patelni, po chwili dodajemy połowę
masła, smażymy dalej i na koniec dokładamy pozostałą część
masła. Dodajemy
pomidory z puszki,
kolendrę (najlepiej świeżą, posiekaną), zmiażdżony
czosnek i resztę
śmietany. Cały czas mieszając gotujemy przez około 15 minut. Podajemy z
ryżem. Smacznego!