ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

Jedziemy z kuchnią indyjską! Tak jak obiecałam, tym razem pyszne danie z przyprawami od Siostry (i Szwagra). Danie jest bardzo aromatyczne, ma piękny kolor i nie można mu się oprzeć. Łamie moją zasadę, że w sosie musi coś pływać (oprócz mięsa). Tutaj jest tylko kurczak i sos z przyprawami, nie ma żadnych warzyw ani owoców. I wiecie co? Niczego temu kurczakowi nie brakuje:)
Potrzebujemy:
podwójną pierś z kurczaka
pomidory w puszcze krojone
2 łyżeczki kurkumy
2 łyżeczki kminu rzymskiego
1 łyżeczka kolendry
1 łyżka garam masala
2 ząbki czosnku
1 duża śmietana 12 %
2 łyżki masła
sól i pieprz
Na czerwono są składniki do marynaty, na czarno do sosu. Śmietana jest do jednego i drugiego:)
Przyprawy do marynaty łączymy ze sobą, nacieramy nimi kurczaka i dodajemy dwie łyżki śmietany. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na pół godziny do lodówki.
Kurczaka wraz z marynatą przysmażamy na patelni, po chwili dodajemy połowę masła, smażymy dalej i na koniec dokładamy pozostałą część masła. Dodajemy pomidory z puszki, kolendrę (najlepiej świeżą, posiekaną), zmiażdżony czosnek i resztę śmietany. Cały czas mieszając gotujemy przez około 15 minut. Podajemy z ryżem. Smacznego!
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2012/05/kurczak-murgh-makhani-czyli-butter_10.html