Wykonanie
Danie,które chcę dziś zaproponować,to efekt kulinarnych działań mojego
Męża :) Propozycja pochodzi z książki "Easy one-pot"i jest tak pyszna,że z żalem popatrzyliśmy na opróżnione w szybkim tempie talerze:) Mieszanka aromatycznych przypraw dodała smaku całość,a zapach podczas prażenia podobno był nieziemski-tak podsumował to Mąż,gdyż danie powstawało podczas mojej nieobecności więc nie
mogę wyrazić mojego zdania na ten temat:) Zdjęcie przedstawia ostatnią porcję,najmocniej przepraszam,że nie prezentuje się zbyt atrakcyjnie,ale smak jest naprawdę wart zachodu.
50 dkg
filetów z kurczaka - kroimy w kostkępuszka przetartych
pomidorów lub
pomidory w kawałkach15 dkg
czerwonej soczewicy2 spore
cebule2 ząbki
czosnku6 listków laurowych25 gram
masła400 ml
bulionu z drobiu lub warzywnego
sól i
pieprz do smakupo pół łyżeczki suszonej
kolendry(lub nasion zgniecionych w moździerzu),
cynamonu,
kminku mielonego lub rozgniecionego w moździerzu, mielonej
gałki muszkatołowejmożna użyć gotowej
przyprawy garam masala,my mieliśmy tylko z wyżej wymienionymi
przyprawami w ilości 2-2,5 łyżeczek wymieszanych razem przypraw
Cebule pokroić i zeszklić na
maśle,pod przykryciem,dodać
czosnek i
przyprawy i dusić razem 3-4 min.aż do momentu,gdy
przyprawy zaczną wydzielać aromat,a
cebulki zaczną lekko się podsmażać.Dodać
kurczaka pokrojonego w kostkę,
pomidory,
listki laurowe i
soczewicę.Jeśli
soczewica wymaga długiego gotowania,można ją dodać najpierw lub podgotować osobno i dodać na samym końcu,żeby się nie rozgotowała.Jeśli wystarczy gotować ją 15 minut wtedy dodać ją do garnka razem z innymi składnikami.Dusimy ok.15 min.od połączenia wszystkich składników. Bardzo dobrze potrawa komponuje się ze startym na tarce świeżym
ogórkiem wymieszanym z
jogurtem naturalnym z odrobiną
soli,dla złamania smaku. Nam danie bardzo smakowało i w najbliższym czasie przygotuję je ponownie.Smacznego!!!