ßßß Cookit - przepis na Prawdziwe masło. Zrób je sobie sam!

Prawdziwe masło. Zrób je sobie sam!

nazwa

Wykonanie

Niektórzy z Was pewnie pamiętają jak kiedyś ich Babcia, na wsi, robiła w domu własne masło z wiejskiego mleka a właściwie śmietany. Może nawet macie jeszcze takie Babcie. Ja wychowałam się w mieście, tu też mieszkali moi Dziadkowie więc maślanych wspomnień nie mam. Babcia co prawda kupowała mleko i śmietanę u znajomej Baby na targu, ale kupowała też już ubite masło żeby zaoszczędzić sobie pracy.
Dzisiaj sama czasami robię domowe masło jeśli uda mi się kupić dobrą śmietanę o co wcale nie jest łatwo. Teoretycznie można wziąć nawet taką z kartonika, ale z niej masło nie jest ani takie pyszne ani pachnące. Masło robi się naprawdę bardzo łatwo. Wystarczy wspomniana wcześniej śmietana i mikser albo dobra rózga do ubijania. I jeszcze trochę cierpliwości.
To co? Do roboty! Trzepiemy pianę i robimy swoje własne masło!!! A jak już je zrobimy to przyda się np. do pysznej jajecznicy z szynką, cebulą i kukurydzą .
Świeżutkie masło domowej roboty
czas przygotowania: ok. 30 minut
składniki:
1500 ml śmietany min. 30% tłuszczu
3-4 szczypty soli
Najważniejsza przy produkcji masła jest śmietana. Powinna być prawdziwa, wiejska i świeża a jeśli nie macie do takiej dostępu to poszukajcie w sklepach śmietany pasteryzowanej, ale nie sterylizowanej. Można ją kupić często w woreczkach po 500 ml, szczególnie jako produkt niedużych mleczarni. Śmietana powinna być tłusta czyli zawierać przynajmniej 30% tłuszczu, ale im więcej tym lepiej. Powinna też być świeża. Temperatura nie ma większego znaczenia, ale schłodzona lepiej się ubija.
Jak zrobić prawdziwe masło?
Śmietanę wlałam do wysokiego naczynia - wykorzystałam duży słój bo na początku ubijania płyn się rozchlapuje. Ubijałam śmietanę mikserem z końcówką do bicia piany na początku niezbyt intensywnie aż mocno się spieniła. Potem zwiększyłam obroty u trzepałam aż ubiłam ją na sztywno. Wtedy dopiero dosypałam sól i ubijałam dalej aż zaczęły się robić grudki a tłuszcz oddzielał się widocznie od płynu.
Masę przełożyłam na sito wyścielone tetrą i pozwoliłam chwilę jej chwilę odcieknąć. Następnie zebrałam końce tkaniny i skręcając coraz mocniej odciskałam masę z płynu, z maślanki. Trzeba to robić starannie aż masa będzie zwarta i nie będzie z niej wyciekał płyn. Maślanki nie wylewamy - po schłodzeniu jest bardzo dobrym napojem.
Powstałe masło przełożyłam do dużej miski wypełnionej zimną wodą. Podzieliłam je sobie na 3 części i każdą z nich ugniatałam jednocześnie płucząc w wodzie żeby pozbyć się resztek maślanki. Po dobrym wypłukaniu można uformować masło w jakiś ładny kawałek albo przełożyć do naczynia, w którym będziemy je przechowywać. Masło przechowujemy w lodówce, przykryte żeby nie chłonęło zapachów.
Z tej ilości śmietany otrzymałam prawie 400 g domowego, pysznego masła.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2015/03/prawdziwe-maso-zrob-je-sobie-sam.html