ßßß
Fot. Krzysztof Duklas / AGCzas przygotowania: do 30 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia polskaIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (27 głosów)24 gotowe małe ptysie bez kremu (można zamówić w cukierni)masło do wysmarowania blachyNadzienie: 50 dag boczniaków2 posiekane cebule10 dag szynki lub ogonówki10 dag startego sera goudałyżka masłałyżeczka mąki pszennej2 łyżki śmietany 30-proc.pieprzsólPtysie nadziewane boczniakami - sposób przygotowania: Oczyszczone boczniaki pokroić w cienkie paski. Szynkę pokroić w kostkę. Cebulę zeszklić na rozgrzanym maśle, dodać grzyby, szybko podsmażyć, przyprawić pieprzem oraz solą, oprószyć mąką i wymieszać. Następnie połączyć z szynką oraz serem, podsmażyć i zdjąć z ognia. Wymieszać farsz ze śmietaną. Ptysie przekroić w 2/3 wysokości, wypełnić nadzieniem, przykryć odciętymi czapeczkami i ułożyć w brytfannie wysmarowanej masłem. Zapiekać 10 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Podawać gorące.Mój ty ptysiu!
ptysie będą ciemnozłote i chrupiące. Wyjmij i odstaw do ostudzenia. Przygotuj krem: serek utrzyj z chrzanem, dopraw sokiem z cytryny i pieprzem. Upieczone ptysie przekrój na pół, nałóż na każdą połówkę łyżeczkę twarożku i kawałek łososia. Podawaj natychmiast. Zobacz tez przepis na Ptysie nadziewane