ßßß Cookit - przepis na Ptysie nadziewane boczniakami

Ptysie nadziewane boczniakami

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Czasopismo 'Ślub'
Fot. Krzysztof Duklas / AG
Czas przygotowania: do 30 minut
Poziom trudności: łatwe
Region: kuchnia polska
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (27 głosów)
24 gotowe małe ptysie bez kremu (można zamówić w cukierni)
masło do wysmarowania blachy
Nadzienie: 50 dag boczniaków
2 posiekane cebule
10 dag szynki lub ogonówki
10 dag startego sera gouda
łyżka masła
łyżeczka mąki pszennej
2 łyżki śmietany 30-proc.
pieprz
sól
Ptysie nadziewane boczniakami - sposób przygotowania: Oczyszczone boczniaki pokroić w cienkie paski. Szynkę pokroić w kostkę. Cebulę zeszklić na rozgrzanym maśle, dodać grzyby, szybko podsmażyć, przyprawić pieprzem oraz solą, oprószyć mąką i wymieszać. Następnie połączyć z szynką oraz serem, podsmażyć i zdjąć z ognia. Wymieszać farsz ze śmietaną. Ptysie przekroić w 2/3 wysokości, wypełnić nadzieniem, przykryć odciętymi czapeczkami i ułożyć w brytfannie wysmarowanej masłem. Zapiekać 10 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Podawać gorące.
Mój ty ptysiu!
ptysie będą ciemnozłote i chrupiące. Wyjmij i odstaw do ostudzenia. Przygotuj krem: serek utrzyj z chrzanem, dopraw sokiem z cytryny i pieprzem. Upieczone ptysie przekrój na pół, nałóż na każdą połówkę łyżeczkę twarożku i kawałek łososia. Podawaj natychmiast. Zobacz tez przepis na Ptysie nadziewane
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/-11085388/ptysie nadziewane boczniakami/p