Wykonanie
Rurki z
bitą śmietaną to bardzo efektowny deser. Wygląda skomplikowanie, tak naprawdę to prościzna. :-) By je zrobić, potrzeba foremek, które są widoczne na niektórych zdjęciach. Można nadziać je ulubionym kremem. Mi najlepiej smakują ze
śnieżką z proszku - są wtedy bardzo lekkie a z prawdziwą
bitą śmietaną lub kremem budyniowym są ciężkie, zbyt przytłaczające. Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki . Ciasto jest tak idealne, że nigdy nie miałam chęci eksperymentować z innym. :-)
500g
mąki pszennej250g
masła250g kwaśnej
śmietanyszczypta
soli1. Wszystkie składniki zagniatamy razem. Ciasto chłodzimy w lodówce minimum godzinę.2. Ciasto dzielimy na 3 części. Każdą z nich rozwałkowujemy bardzo cienko (w oryginalnym przepisie na grubość 1mm, mi smakują grubsze rurki). Tniemy na długie paski o szerokości około 1,5cm.3. Na posmarowane
masłem foremki zawijamy wycięte paski, zaczynając od węższego końca.4. Na talerzyk wysypujemy
cukier, obtaczamy w nim każdą rurkę.5. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy w temperaturze 200 stopni, przez około 15 minut.6. Po wystudzeniu nadziać za pomocą szprycy ulubionym kremem.