ßßß Cookit - przepis na Rurki z bitą śmietaną

Rurki z bitą śmietaną

nazwa

Wykonanie

Rurki z bitą śmietaną to bardzo efektowny deser. Wygląda skomplikowanie, tak naprawdę to prościzna. :-) By je zrobić, potrzeba foremek, które są widoczne na niektórych zdjęciach. Można nadziać je ulubionym kremem. Mi najlepiej smakują ze śnieżką z proszku - są wtedy bardzo lekkie a z prawdziwą bitą śmietaną lub kremem budyniowym są ciężkie, zbyt przytłaczające. Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki . Ciasto jest tak idealne, że nigdy nie miałam chęci eksperymentować z innym. :-)
500g mąki pszennej
250g masła
250g kwaśnej śmietany
szczypta soli
1. Wszystkie składniki zagniatamy razem. Ciasto chłodzimy w lodówce minimum godzinę.
2. Ciasto dzielimy na 3 części. Każdą z nich rozwałkowujemy bardzo cienko (w oryginalnym przepisie na grubość 1mm, mi smakują grubsze rurki). Tniemy na długie paski o szerokości około 1,5cm.
3. Na posmarowane masłem foremki zawijamy wycięte paski, zaczynając od węższego końca.
4. Na talerzyk wysypujemy cukier, obtaczamy w nim każdą rurkę.
5. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy w temperaturze 200 stopni, przez około 15 minut.
6. Po wystudzeniu nadziać za pomocą szprycy ulubionym kremem.
Źródło:http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/01/rurki-z-bita-smietana.html