Wykonanie
Od dawna chciałam przygotować rurki z
bitą śmietaną . Pamiętam ich smak z dzieciństwa. Co prawda można jeszcze je kupić w
cukierni, ale dlaczego nie zrobić je w domu. Składniki to nie problem, gorzej z waflownicą. Szukałam, szukałam i znalazłam. Teraz z radością przygotowuję smaczne i kruche rurki.
Składniki:4
białka1/2 szklanki gęstej
śmietany2/3 szklanki
cukruszczypta
soli1.5 szklanki
mąki pszennej15 dag roztopionego
masłacukier waniliowyDo naczynia wbijamy
białka, które łączymy ze
śmietaną i ubijamy. Dodajemy
cukier, szczyptę
soli,
cukier waniliowy. Stopniowo wlewamy i miksujemy roztopione i schłodzone
masło. Na koniec wsypujemy
mąkę. Waflownicę smarujemy
olejem i rozgrzewamy. Na środek nakładamy łyżkę ciasta i pieczemy
wafle ok. 2 minut. Wielkość rurek zależy od tego, ile nałożymy ciasta na waflownicę. Jeszcze gorące
wafle szybko owijamy wokół rączki od drewnianej łyżki i pozostawiamy do wystudzenia. Przed podaniem napełniamy
bita śmietaną lub dowolnym kremem według upodobań.Smacznego!