Wykonanie
Czy można sobie wyobrazić bardziej
słoneczne danie? Właśnie ta intensywna żółć zainspirowała mnie do tego, by wypróbować tą kukurydzianą zupę . Nie przepadam za zupami krem, ale ta jest tylko troszkę rozgnieciona a przy tym lekko czosnkowa, kremowa, delikatnie słodka, słodkością
kukurydzy i bardzo smaczna. Dodatek
kurczaka świetnie tutaj pasuje a przy tym sprawi, że zaspokoimy głód na nieco dłużej.Przepis z książki Rachel Allen "
Home Cooking".

25 g
masła200 g
piersi z kurczaka, pokrojonej na kawałki ok 2 cm1 duża
cebula, obrana i drobno pokrojona3-4 duże ząbki
czosnku, obranego i drobno pokrojonego600 ml rosołku(może być z kostki)125 ml
mleka125 ml
śmietany (single cream)1 puszka (340 g)
kukurydzysól i świeżo zmielony
czarny pieprz2 łyżki
natki pietruszki, posiekanej1 gałązka
szczypiorku, posiekanego
sok z cytryny, ewentualnie
Masło rozpuszczamy w dużym rondlu, dodajemy
kurczaka,
cebulę i
czosnek. Smażymy na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając, aż
kurczak będzie lekko złoty.Rosołek,
mleko,
śmietanę i
kukurydzę umieszczamy w blenderze, doprawiamy
solą i
pieprzem i przez kilka sekund rozgniatamy na grube puree. Ja zrobiłam to ręcznym blenderem. Wylewamy puree do rondla z
kurczakiem i doprowadzamy powoli do wrzenia, zmniejszamy gaz i podgrzewamy ok 4-5 minut.Posypujemy
pietruszką i
szczypiorkiem. Ewentualnie doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem oraz
sokiem z cytryny(ja robiłam bez soku)