ßßß
Filet z kurczaka drobno posiekałam. Dodałam do niego bułkę tartą, mleko, posiekaną zieleninę i podprażone ziarno słonecznika - doprawiłam solą, pieprzem i dokładnie wymieszałam. Nałożyłam masę na mięso indycze, na musztardę. Przy pomocy papieru zwinęłam w roladę, zawinęłam w papier i związałam boki sznurkiem kuchennym. Położyłam na blasze do pieczenia i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C - piekłam ok. 1 godziny. Po upieczeniu wyjęłam i zostawiłam przykrytą folią żeby przestygłą i troszkę stężała zlewając do kubka sos, który zebrał się w papierze.SOS - grzyby opłukałam i zalałam 1/2 l gorącej wody, zostawiłam na 15 minut a następnie gotowałam następne 15 minut. Odcedziłam, kilka pokroiłam w paseczki. Cebulę obrałam i posiekałam, zeszkliłam na połowie masła. Dolałam sos z pieczenia i wywar z grzybów, gotowałam aż sos zredukował mniej więcej o połowę. Dolałam śmietankę, musztardę i dorzuciłam grzyby - zarówno te posiekane jak i całe, gotowałam jeszcze kilka chwil żeby sos zgęstniał. Zdjęłam z ognia i wmieszałam resztę zimnego masła.Roladę, ew. podgrzaną ponownie, pokroiłam bardzo ostrym nożem w grube plastry. Podałam z sosem smardzowym i galuszkami.