Wykonanie
Aromatyczne, pyszne, roladki drobiowe z z farszem który stanowi górski
oscypek oraz delikatne, leśne
kurki, smażone na
maśle z
cebulą i
natką pietruszki.Bardzo fajnie smakują w towarzystwie
ziemniaków puree i sałatki ze świeżych warzywSkładniki: 1 podwójna
pierś z kurczakasól,
pieprzFarsz:1
cebula200g.
kurek2 łyżki posiekanej
natki pietruszki4 łyżki tartego
oscypkaświeżo mielony
czarny pieprz2 łyżki
masłaDodatkowo:1
jajko4 łyżki
mlekabułka tarta do panierowania
olej do smażenia Przygotowanie:
Mięso umyć, osuszyć, oczyścić.Piersi pokroić w plastry ( np. cztery)Rozbić delikatnie tłuczkiem.Każdy plaster oprószyć
solą i
pieprzem.Farsz:
Kurki dokładnie oczyścić, większe pokroić na mniejsze kawałki.
Cebule posiekać drobno.Na rozgrzanym
maśle zeszklić
cebulę, dodać
kurki.Smażyć na małym gazie kolejne 5 min co jakiś czas mieszając.Pod koniec doprawić
natką pietruszki oraz świeżo mielonym
pieprzem.Na każdy plaster
kurczaka ułożyć farsz, posypać tartym
oscypkiem.Zwinąć
mięso w rulon.Panierować w roztrzepanym
jajku z
mlekiem a następnie w buce tartej.Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, na rumiano z każdej strony.Podawać np. z
ziemniakami i ulubioną
sałatka.






Smacznego