Wykonanie
Poziom trudnościGdy znudzi Wam się tradycyjny
schabowy, można go wzbogacić różnymi, ciekawymi dodatkami. Taka odmiana sprawdzi się w codziennym czy świątecznym menu.
Schabowe roladki z pewnością przypadną Wam do gustu.Porcja na 7 roladekSkładniki:1 kg
schabu środkowego
sól i
pieprz do przyprawienia kotletów100 g
masła (temperatura pokojowa)2 łyżki posiekanej
natki pietruszki½ łyżeczki
soli½ łyżeczki świeżo mielonego
pieprzu1 szklanka
bułki tartej1 duże
jajko5 łyżek
mleka2 łyżki klarowanego
masłaSposób przygotowania:
Schab oczyścić z błon i pokroić na 7 kotletów.
Każdego kotleta porządnie rozklepać, przyprawić
solą i
pieprzem.
Masło wymieszać z
natką,
solą i
pieprzem.
Na każdym kotlecie rozsmarować z jednej strony odpowiednią ilość
masła.
Zwinąć kotlety w rulonik według zdjęć zamieszczonych poniżej.
Na patelni rozgrzać klarowane
masło.
Piekarnik zagrzać do temperatury 180°C. Przygotować dwa talerze głębokie. W jednym wymieszać
jajko z
mlekiem, na drugi wsypać
bułkę tartą.
Schabowe roladki najpierw zamaczać w
jajku,
potem obtoczyć w
bułce.
Usmażyć wszystkie kotlety, aż będą całe rumiane.
Przełożyć je do żaroodpornego naczynia i wstawić na 30 minut do piekarnika.
W tym czasie ugotować
ziemniaki. Roladki podawać z
kiszonymi ogórkami lub innym ulubionym dodatkiem.
Smacznego!