ßßß Cookit - przepis na Soczyste, schabowe roladki

Soczyste, schabowe roladki

nazwa

Wykonanie

Poziom trudności
Gdy znudzi Wam się tradycyjny schabowy, można go wzbogacić różnymi, ciekawymi dodatkami. Taka odmiana sprawdzi się w codziennym czy świątecznym menu. Schabowe roladki z pewnością przypadną Wam do gustu.
Porcja na 7 roladek
Składniki:
1 kg schabu środkowego
sól i pieprz do przyprawienia kotletów
100 g masła (temperatura pokojowa)
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
1 szklanka bułki tartej
1 duże jajko
5 łyżek mleka
2 łyżki klarowanego masła
Sposób przygotowania:
Schab oczyścić z błon i pokroić na 7 kotletów.
Każdego kotleta porządnie rozklepać, przyprawić solą i pieprzem.
Masło wymieszać z natką, solą i pieprzem.
Na każdym kotlecie rozsmarować z jednej strony odpowiednią ilość masła.
Zwinąć kotlety w rulonik według zdjęć zamieszczonych poniżej.
Na patelni rozgrzać klarowane masło.
Piekarnik zagrzać do temperatury 180°C. Przygotować dwa talerze głębokie. W jednym wymieszać jajko z mlekiem, na drugi wsypać bułkę tartą.
Schabowe roladki najpierw zamaczać w jajku, potem obtoczyć w bułce.
Usmażyć wszystkie kotlety, aż będą całe rumiane.
Przełożyć je do żaroodpornego naczynia i wstawić na 30 minut do piekarnika.
W tym czasie ugotować ziemniaki. Roladki podawać z kiszonymi ogórkami lub innym ulubionym dodatkiem.
Smacznego!
Źródło:http://jagodzianka.com/2016/01/soczyste-schabowe-roladki