Wykonanie
Dla miłośników
sera żółtego bardzo dobrym rozwiązaniem na obiad jest kotlet devolay. Ja dziś zrobiłam je
z piersi kurczaka i już żałuję, że jestem po obiedzie. Chciałabym cofnąć czas do momentu gdy przekroiłam devolaya i wypłynął mi mój ulubiony
ser żółty...
Składniki:
filety z piersi kurczaka - ilość w zależności na ile osób się robi. Ja zrobiłam cztery kotlety, czyli potrzebowałam dwie pojedyncze
piersi z kurczaka,2
jajka,
masło,
ser żółty,
natka pietruszki,
bułka tarta,
sól,
pieprz.Przygotowanie:
Piersi z kurczaka przeciąć wzdłuż, rozbić. Posolić, popieprzyć. Położyć po małej kostce
masła i
sera żółtego, posypać posiekaną
natką pietruszki.
Zawinąć.
Jajka w talerzu roztrzepać, dodać troszkę
soli i
pieprzu. Na osobnym talerzu przygotować
bułkę tartą. Zawinięte
mięso maczamy w
jajku i
bułce tartej, ja tą czynność powtarzam dwa
razy.
Wyłożyć na rozgrzany tłuszcz i smażyć na średnim ogniu - tak by się za szybko nie przypiekły. Smażyć z każdej strony. Gdy się zarumienią powinny być gotowe.Smacznego!!!