ßßß Cookit - przepis na De volaille w sosie czosnkowym

De volaille w sosie czosnkowym

nazwa

Wykonanie

Moje ulubione dewolaje, które robię bardzo często. Czyli roladki z kurczaka z natką pietruszki i paskiem sera żółtego, podane z sosem czosnkowym. Smakują pysznie, to mało powiedziane. Sos czosnkowy można według uznania zastąpić innym ulubionym, jednak jak dla mnie czosnkowy pasuje tu wyjątkowo.
Przepis znalazłam dawno, dawno temu u Ilki z "Uwielbiam Gotować" (dawne Ilonkowo). Ilciu bardzo dziękuję za inspirację ;)
Składniki:
duży filet z piersi kurczaka
ok. 150 g żółtego sera
masło
natka pietruszki
2 jajka
bułka tarta
sól, pieprz
Sos czosnkowy: jak każdy, robię troszkę po swojemu, na swój smak, a przepis podałam tutaj
Należy tylko pamiętać by przygotować go trochę wcześniej niż roladki, by zdążył nabrać smaku.
Filet kroimy na mniejsze i cieńsze kawałki, delikatnie rozbijamy tłuczkiem uważając by nie poprzerywać mięsa. Płaty mięsa doprawiamy solą i pieprzem. Następnie każdy płat smarujemy masłem i posypujemy posiekaną natką pietruszki. Na brzegu kładziemy pasek żółtego sera i zawijamy roladkę. Najpierw zawijamy brzegi do środka by nadzienie nam nie uciekło w trakcie smażenia.
Poniżej mała fotorelacja z przygotowania :)
Roladki panierujemy w jajku i bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju. Aby mieć pewność że mięso w środku nie będzie surowe, roladki przekładamy do naczynia żaroodpornego i dopiekamy jeszcze przez ok 20-25 min. w rozgrzanym piekarniku.
Podajemy polane sosem czosnkowym.
Smacznego ;)
Źródło:http://kochamgary.blogspot.com/2011/08/de-volaille-w-sosie-czosnkowym.html