Wykonanie
Moje ulubione dewolaje, które robię bardzo często. Czyli roladki z
kurczaka z
natką pietruszki i paskiem
sera żółtego, podane z
sosem czosnkowym. Smakują pysznie, to mało powiedziane.
Sos czosnkowy można według uznania zastąpić innym ulubionym, jednak jak dla mnie
czosnkowy pasuje tu wyjątkowo.Przepis znalazłam dawno, dawno temu u Ilki z "Uwielbiam Gotować" (dawne Ilonkowo). Ilciu bardzo dziękuję za inspirację ;)
Składniki:duży
filet z piersi kurczakaok. 150 g
żółtego seramasłonatka pietruszki2
jajkabułka tartasól,
pieprzSos czosnkowy: jak każdy, robię troszkę po swojemu, na swój smak, a przepis podałam tutajNależy tylko pamiętać by przygotować go trochę wcześniej niż roladki, by zdążył nabrać smaku.Filet kroimy na mniejsze i cieńsze kawałki, delikatnie rozbijamy tłuczkiem uważając by nie poprzerywać
mięsa. Płaty
mięsa doprawiamy
solą i
pieprzem. Następnie każdy płat smarujemy
masłem i posypujemy posiekaną
natką pietruszki. Na brzegu kładziemy pasek
żółtego sera i zawijamy roladkę. Najpierw zawijamy brzegi do środka by nadzienie nam nie uciekło w trakcie smażenia.Poniżej mała fotorelacja z przygotowania :)
Roladki panierujemy w
jajku i
bułce tartej i smażymy na rozgrzanym
oleju. Aby
mieć pewność że
mięso w środku nie będzie surowe, roladki przekładamy do naczynia żaroodpornego i dopiekamy jeszcze przez ok 20-25 min. w rozgrzanym piekarniku.Podajemy polane
sosem czosnkowym.Smacznego ;)