Wykonanie

Ajiaco - kolumbijska zupa pochodząca z rejonów Bogoty, wywodząca się jeszcze z czasów prekolumbijskich. Współcześnie gotowana z
trzech rodzajów
ziemniaka, z kolbami
młodej kukurydzy, delikatnym
mięsem kurczaka, podawana z gęstą kwaśną
śmietaną,
awokado i
kaparami, przyprawiona kolumbijskim
ostrym sosem aji.Ja musiałam wprowadzić kilka zmian ponieważ nie wszystkie składniki były osiągalne:- dałam
ziemniaki irga, bo tylko takie aktualnie są u mnie na bazarze-
kolby kukurydzy zastąpiłam
kukurydzą w puszce- żółty kolor który zupa powinna
mieć od żółtych
ziemniaków i
kukurydzy uzyskałam dzięki dodaniu
szafranu- zamiast aji użyłam
tabascoSkładniki dla 2 osób:średnia
cebula4 ząbki
czosnkupół
piersi kurczakapuszka
kukurydzyśrednie bardzo dojrzałe
awokado3 łyżki
kaparów odsączonych z zalewy2 średnie
ziemniakiszklanka
mlekaszklanka
wody2 czubate łyżki gęstej
śmietanykilka kropli
tabascoszczypta
szafranusól,
biały pieprzłyżka
oliwyłyżka
masłagarść
kolendryKukurydzę osączyć, rozłożyć na blaszce do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut. Po tym czasie zostawiamy ją w ciepłym piekarniku, żeby nie wystygła. Dzięki temu zabiegowi wydobędziemy z
kukurydzy jej naturalną
słodycz.
Szafran namoczyć w niewielkiej ilości ciepłej
wody.W garnku na
oliwie i
maśle przez chwilę podsmażyć drobno pokrojoną
cebulę i
czosnek w plasterkach, dodać umytą, osuszoną i pokrojoną na 4-5 części
pierś kurczaka, smażyć 2 minuty. Zalać
wodą i
mlekiem, gotować 15 minut,
kurczaka wyjąć na miseczkę, poszarpać na mniejsze kawałeczki, wstawić do ciepłego piekarnika żeby nie ostygł. Do zupy dodać połowę upieczonej
kukurydzy (resztę zostawić w piekarniku),
szafran,
sól,
pieprz,
tabasco, gotować kolejne 10 minut. Zupę zdjąć z ognia, zmiksować.Podawać w miseczkach, do każdej nalać zupę, włożyć poszarpanego
kurczaka, pozostałą
kukurydzę, cząstki
awokado, łyżkę
śmietany, posypać
kaparami i
kolendrą.Smacznego!

