Wykonanie
6 Flares Twitter 0 Facebook 6 6 6 6 Flares ׌więta za pasem, mikołajki już za dwa dni, jeśli tak jak ja nie lubicie kupnych wypieków, możecie podarować komuś w prezencie te zrobione własnoręcznie, zapakowane w folię lub inne dekoracyjne opakowanie. Osoba obdarowywana na pewno doceni Wasz wysiłek, nie mówiąc już o zniewalającym smaku domowych
ciasteczekCiasteczka są aromatyczne, słodkie, kruche i delikatne, nie posiadają tego charakterystycznego dla kupnych
dziwnego zapachu. Przyznaję, że gdybym ja dostała takie w prezencie to byłabym bardzo zadowolona

Składniki:250 g
mąki pszennej tortowej/krupczatki100 g
cukru pudru125 g
margaryny ( u mnie 1:1 z
masłem )skórka z 1
cytryny lub łyżeczka
olejku cytrynowego1
jajo1 op. 16 g
cukru z
wanilią1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli100 g mieszanki keksowej (
wiśnie, skórki,
dynia,
agrest,
śliwki)Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z
cukrami,
solą, proszkiem.Dodajemy pokrojone drobno zimne
masło z
margaryną ( pół na pół to db proporcja), dodajemy skórkę lub olejek, bądź obaRozkruszamy drobno i wbijamy
jajo. Wyrabiamy.Ciasto dzielimy na pół. Jedną część zarabiamy z mieszanką keksową.Oba ciasta foliujemy i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Najlepiej na całą noc, jeśli nam się nie śpieszyWałkujemy na grubość ok 5- 7 mm i wycinamy dowolne kształty u mnie kółeczka, o rozmiarze pasującym do mojego pudełkaPieczemy na papierze w 180 stopniach przez maksymalnie 10 minut, zależy od pieca.Studzimy na kratce.
Ciasteczka najpierw są miękkie po ok 20 minutach stają się kruche.Możemy je też udekorować, np. lukrem królewskim ulubioną polewą lub
czekoladą.



Smacznego iWesołych Świąt!ps: dużo prezentów MikołajkowychPowiązane notki:Świąteczne kruche korzenne ciasto
bananowo-
jabłkoweSodowe bułeczki owsiane idealne na drugie śniadaniePraktyczne porady – pierniczki dojrzewające z 5 składników!