ßßß
Składniki:250 g mąki pszennej tortowej/krupczatki100 g cukru pudru125 g margaryny ( u mnie 1:1 z masłem )skórka z 1 cytryny lub łyżeczka olejku cytrynowego1 jajo1 op. 16 g cukru z wanilią1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soli100 g mieszanki keksowej ( wiśnie, skórki, dynia, agrest, śliwki)Przygotowanie:Mąkę mieszamy z cukrami, solą, proszkiem.Dodajemy pokrojone drobno zimne masło z margaryną ( pół na pół to db proporcja), dodajemy skórkę lub olejek, bądź obaRozkruszamy drobno i wbijamy jajo. Wyrabiamy.Ciasto dzielimy na pół. Jedną część zarabiamy z mieszanką keksową.Oba ciasta foliujemy i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Najlepiej na całą noc, jeśli nam się nie śpieszyWałkujemy na grubość ok 5- 7 mm i wycinamy dowolne kształty u mnie kółeczka, o rozmiarze pasującym do mojego pudełkaPieczemy na papierze w 180 stopniach przez maksymalnie 10 minut, zależy od pieca.Studzimy na kratce.Ciasteczka najpierw są miękkie po ok 20 minutach stają się kruche.Możemy je też udekorować, np. lukrem królewskim ulubioną polewą lub czekoladą.

Smacznego iWesołych Świąt!ps: dużo prezentów MikołajkowychPowiązane notki:Świąteczne kruche korzenne ciasto bananowo-jabłkoweSodowe bułeczki owsiane idealne na drugie śniadaniePraktyczne porady – pierniczki dojrzewające z 5 składników!