Składniki :ok. 600 g jabłek - u mnie 300 g jabłek i 300 g gruszeksok z połowy cytryny160 g masła1/2 szklanki cukru1 łyżeczki cukru z wanilią4 jajkaszczypta soli3/4 szklanki mąki pszennej1/2 szklanki mąki ziemniaczanej1 łyżeczka proszku do pieczeniacukier puder do posypaniaPrzygotowanie:Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy żółtka i krótko miksujemy. Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i partiami dodajemy do masy, mieszamy. Całość delikatnie miksujemy, tylko do czasu połączenia się składnikówBiałka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy do ciasta i bardzo delikatnie mieszamyJabłka obieramy, kroimy w dużą kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy. Na wyłożony papierem do pieczenia spód tortownicy przekładamy połowę ciasta. Na ciasto wykładamy pokrojone jabłka lub gruszkiNa wierzchu rozsmarowujemy resztę ciasta. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy przez około 45 min. – do suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy i posypujemy cukrem pudrem...ja zrobiłam kruszonkę.przepis stądForemka o średnicy 23 cm