Wykonanie
4 Flares Twitter 0 Facebook 4 4 4 4 Flares ×Choć część z Was zauważyła na pewno wpis o moim udziale w Warsztatach kulinarnych – post możecie przeczytać tutaj ( kilk ). Podziałały one na mnie inspirująco postanowiłam więc zrobić swoje danie typu bomba witaminowo-smakowa. Efekt możecie podziwiać na załączonych fotografiach, pełnoziarniste spaghetti w sosie ze
szpinaku i
rukoli, z dodatkiem
cebulkowego serka i przypraw. Pychota! Danie możecie podać z
serkiem białym lub kozim lub z
piersią z kurczaka, same też jest smaczne, tak jedliśmy je z pierwszej porcji – na zdjęciach już doróbka – wykonanie kolejne.Ostatnio nawiązałam współpracę z firmą Produkty Regionalne, zdecydowałam się na nią ze względu na to iż ich produkty są dobrej jakości a dostawa bardzo szybka, swój
serek dostałam już dwa dni po zamówieniu, ze świeżutkiej dostawy. Produkty regionalne oferują dobre wiejskie jedzenie, bez zbędnych dodatków, co tu dużo mówić jeśli produkt jest dobrej jakości sam się broni, tak jest w tym przypadku,
serek ma delikatny smak a z
zieleniną komponuje się fantastycznie.
Składniki ( 2-3 porcje – 2 obiadowe , 3 kolacyjne)450 g mrożonego rozdrobnionego
szpinaku50 g
serka koziegogarść
rukoli50 g ( 1/2 )
serka topionego z
cebulką i
szczypiorem3-4 ząbki
czosnkucebulasól,
pieprzoliwa z oliwekmakaron – u mnie pełnoziarniste spaghetti ok. 80-100 g suchego na porcję.Przygotowanie:Na kilku łyżkach
oliwy podsmażamy posiekany
czosnek i
cebulkę.Dodajemy rozmrożony
szpinak ( jeśli Wam się śpieszy , a jest zamrożony zlejcie go osobno odrobiną
wody i rozmróźcie na wolnym ogniu) i
rukolę.Dusimy aż
sałata zmięknie ( 5-6 minut) dodajemy
serek, roztapiamy, mieszając.Doprawiamy do smaku.Na osobnej patelni podprażamy
słonecznik, mieszamy z sosem i
makaronem, podajemy
solo, z
kurczakiem lub
kozim serem ( oba w duecie to przepyszne połączenie ).Smacznego!Jestem
absolutną fanką
szpinaku, a w zestawieniu z
rukolą nabiera zupełnie nowego wymiaru, polecam!Powiązane notki:Sos bolognese – spaghetti po bolońskuPikantny
sos do spaghetti BologneseGórska zapiekanka ziemniaczana z
pomidorami serem i beszamelemZakopiańskie naleśniki ze słodkim i słonym
serem, z
brukselką i sosem
miętowymKlasyczna pizza z
kurczakiem shoarma,
papryką i
serem mozzarella