Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Mam nadzieję, że Wy tak jak ja czekacie na
truskawki już od początku kwietnia. Ja praktycznie od razu po Wielkanocy myślę o ciastach, dżemach , syropach i deserach własnej roboty z nimi w roli głównej.
Truskawki potrafią być też świetnym dodatkiem do lekkich dań z drobiu , chudej
wieprzowiny czy sałatek warzywno-
owocowych. Pokażę Wam to wszystko w tym sezonie
truskawkowym. Dziś
śniadaniowa propozycja , a więc placuszki z
truskawkami.

Składniki:2 porcje:2 garście
truskawek ( ja wiem, mniej więcej 200 g )2 duże
jajka2 łyżki gęstego
jogurtu lub
śmietany3 łyżki
mąki ( najlepiej razowej)1 łyżka
cukru z
waniliąszczypta
proszku do pieczeniaolej lub
masłoPrzygotowanie:
Jajka rozmącić ze
śmietaną.
Truskawki obrać i pokroić w plastry. Dodać do
jajek.Połączyć z resztą składników.Smażyć na odrobinie
oleju lub wiórku
masła.Podawać z
serkiem waniliowy, lemon
curd,
dżemem, nutellą tym na co macie ochotę.Powiązane notki:Gofry z
truskawkami i
bitą śmietanąPlacki owsiane z
jabłkiem –
fitness ( dieta dla sportowców)Wielka drożdżówka (
ciasto drożdżowe ) z
truskawkami i kruszonkąPlacki z
cukinii z
miodemPlacki z
kaszy gryczanej bez
mleka,
cukru i
mąki