Wykonanie

Klasyka. Chyba każdy zna pancakesy. Nawet jeśli nigdy ich nie jadł, kojarzy je z amerykańskich filmów, kiedy albo dziecko dostaje je na śniadanie, albo rodzina w podróży podjeżdża do baru, a tam już czeka na nią góra naleśników z
syropem klonowym - to jest jakby taka narodowa potrawa, zaraz po hamburgerach. Ja właśnie stąd zapamiętałam te naleśniki :) Góra słodkich pancakesów, polana
syropem klonowym albo
miodem, posypana
cukrem pudrem - w wersji unowocześnionej
cynamonem,
kardamonem i innymi
przyprawami, z
owocami i czasem
bitą śmietaną. Na stronie videojug jest dokładnie wyjaśnione jak je przygotować - krok po kroku.Zawsze fascynował mnie sposób ich jedzenia: krojenie całej góry naraz. Byłam przyzwyczajona do zwykłych naleśników, które je się w kolejności i jeden naraz.

Składniki:250 g
mąki100 g
cukru7 g
proszku do pieczenia1 łyżka ekstraktu
waniliowego1
jajko1
żółtko500 ml
mleka30 g rozpuszczonego
masła60 ml
oleju roślinnego do smażenia+ do przybrania:
bita śmietana,
miód,
cynamon,
cukier puder,
owoce
Przygotowanie:1. Zmieszaj suche składniki: zmieszaj razem
mąkę,
cukier i
proszek do pieczenia w dużej misce.2. Zmieszaj mokre składniki: do osobnej miski wlej
mleko, dodaj 1
jajko i 1
żółtko. Wlej ekstrakt
waniliowy i rozpuszczone
masło. Bardzo dokładnie wymieszaj.3. Zmieszaj zawartość obu misek. Do miski z suchymi składnikami wlej połowę mokrej mikstury i wymieszaj wszystko razem. Kontynuuj wlewanie reszty płynu aż do uzyskania konsystencji gęstego lejącego sosu. Dolewaj stopniowo za każdym razem mieszając. Nie przejmuj się, jeśli nie wykorzystasz całego płynu.4. Usmaż pancakesy: na patelni rozgrzej łyżkę
oleju. Za pomocą głębokiej łyżki wylewaj na środek patelni plamy ciasta: nie tak duże jak przy normalnych, żeby naleśniki nie były za duże. Smaż naleśnik z jednej strony aż do pokazania się na wierzchu bąbelków lub zbrązowienia od
spodu. Przewracaj, smaż z drugiej strony. jeśli patelnia będzie zbyt sucha dolej
oleju. Powtarzaj czynność z każdym naleśnikiem.5. Po zdjęciu z patelni naleśniki ułóż w wieżę, polej
miodem albo
syropem klonowym. Posyp
cynamonem,
cukrem pudrem, dodaj
owoce lub/i
bitą śmietanę.Smacznego! :)