Wykonanie
Wczoraj wujek Marek poprosił mnie o zrobienie gofrów,a ze dwa
razy powtarzać mi nie trzeba,przez cały dzień będą gofry. Myślę ze nie ma sezonu na gofry,w czasie wakacji zdecydowanie więcej punktów gastronomicznych ma w sprzedaży, najlepsze są domowe,które są u nas w domu od dawna. Moja gofrownica ma swoje lata,co prawda wypadałoby już wymienić płytki.Kupując gofrownicę pamiętacie o tym by miała dużą moc i była ciężka..Chcąc zrobić pyszne gofry musimy
mieć dobre składniki podstawowe,czyli
mąka,
jajka,
masło,
mleko.Zamiast
mleka możecie użyć
kefiru,
maślanki jogurtu,
zsiadłego mleka.A gdyby się ukazało że nie ma
mleka czy innych składników możecie użyć
wody,co prawda nie będą tak dobre jak na
nabiale ale lepsze jak kupione na
mieście.Jeśli mam więcej czasu dodaję
żółtka i ubijam pianę z
białek, dodaję też
wodę mineralną gofry są bardziej puszyste.Z tłuszczy wybieram
masło,czasami
olej,
margaryny nie używam.Przepisów na gofry jest bardzo dużo, robiłam je na wiele sposobów, muszę przyznać żaden przepis jeszcze nie został spisany. Postaram się w miarę możliwości nadrobić zaległości.Dziś zapraszam na pierwszy przepis z które najczęściej robię gofry.Przepisy będą na słodko z różnymi dodatkami, wytrawnie.
składniki2 1/2 szkl
mąki4
jajka2 1/2 szkl
mleka15g
proszek do pieczenia1/3 szk
cukru100g
masłasól2 łyżki
oleju rzepakowegoOlej do posmarowania gofrownicyDodatki
dżemcukier puder z
waniliąwykonanieW garnuszku rozpuszczamy
masło. Do miski wsypujemy przesianą
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia,dodajemy
żółtka ubite z
cukrem na puszystą masę,dodajemy
mleko,,
masło i
olej wszystko dokładnie mieszkamy.
Białka ubijamy ze szczyptą
soli. Ubite
białka mieszamy z
ciastem odstawiamy na pół godziny.Rozgrzewamy gofrownicę formę smarujemy
olejem wylewamy ciasto, Gofry pieczemy przez kilka minut na złoty kolor.Gofry podajemy z różnymi dodatkami
cukrem pudrem,
bitą śmietaną i
owocami,
dżemem. Z tym co kto lubi, pyszne są bez niczego.