Wykonanie
Lato tuż tuż, świeżych
owoców coraz więcej, więc aby nie tracić ich soczystości w gorączce piekarnika najlepiej jeść je na świeżo, tak jak natura je dla nas przygotowała. Oczywiście w połączeniu z innymi
smakami.
Pora więc na kolejny przepis tego, co nam się kojarzy z latem, bo oprócz
lodów, nie da się nie minąć budki z goframi, przechadzając się ulicami nadmorskich miejscowości. Tym razem dużo bardziej puszyste i chrupiące, w kształcie tradycyjnego gofra.
Składniki:2,5 szklanki
mąki1/2 szklanki
cukruopakowanie
cukru wanilinowego (16g)3/4 szklanki
mleka1 szklanka
wody1/2 szklanki
oleju4
jajkaczubata łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soliOddzielić
żółtka od
białek.
Białka ubić.
Mąkę przesiać i dodać do
żółtek, następnie dodać pozostałe składniki (oprócz
białek) i zmiksować. Następnie do gładkiej masy dodać
białka, delikatnie wymieszać łyżką. Tak przygotowane ciasto można już porcjami wlewać na rozgrzaną gofrownicę. Upieczone gofry kłaść na kratce do ostygnięcia (by nie straciły swojej chrupkości).
Bita śmietana,
cukier puder,
owoce,
dżemy - to już od was zależy z czym je zjecie :)
Krakowskie gołąbki :)