ßßß
Ostatnio pogoda bardzo sprzyja grzańcom, dlatego postanowiłam przygotować dla Was grzańcowe co nieco.Tradycja picia rozgrzewających napojów alkoholowych ma w Polsce długą, sięgającą czasów średniowiecznych tradycję. Dawno dawno temu, tego rodzaju napitki były uznawane za lecznicze. Dziś pijemy je przede wszystkim ze względu na walory smakowe oraz właściwości rozpalające duszę i ciało :-) .W sklepach dostępne są gotowce, ale jeśli choć raz przygotujecie autorską wersję we własnej kuchni, gwarantuję, że więcej nawet nie spojrzycie w ich kierunku.
Od czego zaczynamy? Od wyboru alkoholu, który będzie podstawą naszego grzańca.Jakie % wybrać?wino czerwone (najlepiej półsłodkie)piwo jasne (lekkie, mocne lub pełne)miód pitnyinne % w formie dodatków do jednego z dwóch pierwszych, np. rum, koniak wódka, brandyW grzańcu oprócz alkoholu, obowiązkowo muszą znaleźć się przyprawy i ew. owocowe dodatki. Ich zestaw zależy od fantazji i gustu autora napoju. Oto moje propozycje! Wybierajcie spośród nich do woli, tworząc swoją ulubioną kompozycję.Przyprawy do grzańcagoździkiimbircynamongałka muszkatołowawaniliapieprz czarnykardamonanyżbrązowy cukiermiód naturalnyDodatkowoowoce (pomarańcze, cytryny, limonki)sok z owocówCo jeszcze trzeba wiedzieć, zanim przystąpi się do dzieła?Grzańców NIE WOLNO gotować! Podgrzewamy je do temperatury maks. 80C. Przy wyższej wino i piwo mogą stracić swój aromat, a tym samym zubożyć smak naszego napoju.
A gdyby komuś nie chciało się eksperymentować, podrzucam kilka sprawdzonych receptur na grzańce.Grzane Wino z KorzeniamiSkładniki:butelka czerwonego wina50 ml rumu1,5 łyżeczki mielonego cynamonu1 łyżeczka skórki startej z pomarańczy100g brązowego cukru1 laska wanilii20 goździków1 cytryna1 pomarańcza1 szklanka soku pomarańczowego - opcjonalnieWykonanie:Wino podgrzewamy z cynamonem, goździkami i waniliąPomarańcze i cytrynę kroimy w ćwiartkiZ pomarańczy ścieramy skórkę , w ilości 1 łyżeczkiKostki cukru moczymy w rumieOwoce i rum z cukrem dodajemy do naczynia z winem.Opcjonalnie: możemy również wlać szklankę soku pomarańczowegoMieszamy, podgrzewamy jeszcze chwilę i ..gotoweGrzaniec z KardamonemSkładniki:butelka czerwonego wina2 laski cynamonu3 goździki5 pokruszonych strąków kardamonuskórka obrana z 1 dorodnej pomarańczy3 łyżki brązowego cukru3 szklanki wodyWykonanie:Wszystkie składniki wrzucamy do wina, mieszamy i podgrzewamyGorący napój odstawiamy na 30 minutPo tym czasie przecedzamy przez sitko, a płyn podgrzewamy ponownie i..serwujemyGrzane Piwo z JajkiemSkładniki:1 l jasnego piwa5 goździków1/3 łyżeczki cynamonu3 łyżki miodużółtkoWykonanie:Żółtko ucieramy z jedną łyżką cukru, do białościPiwo podgrzewamy z przyprawami i miodemNastępnie do naszego kogla-mogla dodajemy niewielką ilość ciepłego piwa, mieszamy i wlewamy do garnka z grzańcem.Następnie napój przecedzamy i podajemyGrzaniec MiodowySkładniki:0,5 l miodu pitnego trójniakskórka obrana 1 cytryny lub pomarańczy1 laska cynamonu5 goździkówWykonanie:Miód i przyprawy umieszczamy w garnku i podgrzewamy na wolnym ogniu, pilnując by się nie zagotowałGdy grzaniec osiągnie odpowiednia temperaturę, serwujemy
Życzę Wam Smacznego! :-)