Wykonanie
Zapiekankę gyros uwielbiają moi domownicy a dzieci wręcz nie mogą się doczekać kiedy ją zjedzą. Smaczna, szybka w przygotowaniu, z
mięsem lub
szynką. Dzisiaj dodałam
polędwicę zamiast
mięsa kurczaka, akurat został mi spory kawałek, oraz tradycyjnie
kukurydzę,
paprykę i świeży
ogórek. Zapieczona z
sosem beszamelowym i
serem. Polecam.
SKŁADNIKI : na dwie zapiekanki400 g
makaronu kokardki lub świderki300 g
chudej szyki wędzonej lub duża
pierś z kurczaka1 duża
cebula, pokrojona w kostkę4 łyżki
oleju1 opakowanie
przyprawy gyros1 puszka
kukurydzy1 słoik
papryki konserwowej1 podłużny
ogóreksól,
pieprz do smaku
SOS BESZAMELOWY :2 szklanki
mleka1 łyżka
masła2 duże łyżki
mąki pszennejsól,
pieprz do smaku3 ząbki
czosnku250 g
sera żółtegoMasło rozpuszczamy w garnku, następnie wlewamy
mleko wymieszane z
mąką. Ciągle mieszamy do momentu aż się zagotuje bo sos szybko gęstnieje. Zakręcamy gaz, dodajemy
sól,
pieprz i przeciśnięty
czosnek przez praskę oraz część
startego sera. Mieszamy aż
ser się rozpuści.PRZYGOTOWANIE :
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. odcedzamy.
Szynkę lub
mięso kroimy w małą kostkę, podpiekamy na
oleju z
cebulą i doprawiamy
przyprawą gyros,
solą i
pieprzem.Do miski przekładamy
makaron, dodajemy podpieczone
mięso, odcedzoną
kukurydzę i pokrojoną
paprykę i
ogórka. Mieszamy i doprawiamy
przyprawą gyros do smaku.
Makaron przekładamy do dwóch naczyń żaroodpornych, polewamy gorącym sosem, lekko mieszamy i posypujemy po wierzchu resztą
startego serem.Zapiekanki pieczemy w 180 *C, aż ładnie się zarumieni a
ser rozpuści.Podajemy po lekkim przestudzeniu, polaną
ketchupem. Smacznego.