ßßß
Ciasto naleśnikowe:30 dag mąki pszennej1,5 szkl mleka3 jajka2 łyżki masłaszczypta soliNadzienie:2 piersi z kurczaka (ok. 400-500g)pół kapusty pekińskiej lub sałaty lodowej (ok. 2 szkl)1 cebula1/2 średniego pora3 pomidory1 ogórek wężowykukurydza (do smaku)przyprawa gyrossólpieprzketchupodrobina olejuSos:kilka ząbków czosnkugęsta śmietana lub majonez (ok. 200ml)sólpieprzMąkę i mleko rozrobić z solą i jajkami. Na rozgrzanym tłuszczu usmażyć naleśniki.Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, posypać przyprawą gyros i zostawic na 10 minut. Następnie usmażyć na odrobinie oleju.Kapustę posiekać, dodać do niej kukurydzę w ulubionej ilości, pomidory i ogórka pokrojone w kostkę. Lekko warzywa oprószyć solą i pieprzem.Cebulę posiekać w drobną kostkę i zeszklić na maśle. Pora pokroić na cienke talarki.Przygotować sos:Do śmietany lub majonezu dodać przeciśnięty czosnek, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać!Na naleśniki naładać mięso, odrobinę ketchupu, pora, cebulę i surówkę z kapusty, pomidorów, ogórka i kukurydzy. Polać wszystko łyżką sosu czosnkowego i złożyć na pół! Podsmażyć chwilkę na patelni, żeby farsz zrobił się ciepły.Polać jeszcze sosem czosnkowym i gotowe! Smacznego.