ßßß
Składniki:płaty makaronowe (ilość zależna od wielkości naczynia – u mnie 10)1 filet z kurczaka2 cebule2 ząbki czosnkupuszka pomidorów bez skórkipuszka kukurydzypapryka konserwowa½ szklanki startego żółtego sera lub parmezanuprzyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, przyprawa do kurczaka2 łyżki olejuSos beszamelowy:400 ml mleka50 g masła lub margaryny2 łyżki mąki pszennej1 łyżka soku z cytryny½ łyżeczki soli¼ łyżeczki pieprzuodrobina gałki muszkatołowejWykonanie:Mięso z kurczaka myjemy i osuszamy. Kroimy bardzo drobno, lub przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Mięso wkładamy do miseczki i dodajemy przyprawę do kurczaka, paprykę, sól, pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy, podsmażamy na 2 łyżkach oleju na rozgrzanej patelni. Po chwili dodajemy cebulę i paprykę pokrojoną w kostkę, czosnek przeciśnięty przez praskę. Wszystkie składniki dusimy pod przykryciem na małym ogniu. Pod koniec duszenia dodajemy kukurydzę i pomidory. Zostawiamy na ogniu bez przykrycia do lekkiego odparowania.Przygotowujemy sos beszamelowy. Masło należy roztopić na małym ogniu, dodajemy mąkę i cały czas mieszamy aż do powstania złocistej zasmażki. Do mleka dodajemy sok z cytryny, pieprz, sól, gałkę muszkatołową. Tak przygotowane mleko wlewamy do zasmażki, cały czas mieszamy, doprowadzając sos do zgęstnięcia. Zdejmujemy z ognia.
Płaty makaronowe należy podgotować ok. 3-4 minuty w osolonej wodzie. Po wyjęciu ich z wody kładziemy je osobno na talerzu, aby się nie posklejały.
Naczynie żaroodporne, w którym przyrządzamy Lasagne smarujemy warstwą sosu beszamelowego, na niego układamy wcześniej podgotowane płaty makaronowe, tak ciasno aby nie było wolnych miejsc, następnie sos beszamelowy, sos z kurczaka, sos beszamelowy, płaty makaronowe, sos beszamelowy, sos z kurczaka, sos beszamelowy, płaty makaronowe i jeżeli to już ostatnia warstwa to polewamy makaron obficie sosem beszamelowym i posypujemy startym parmezanem lub żółtym serem.
Zapiekamy ok. 45 minut w temp. 170 stopni. Kroimy na kwadraty i podajemy na gorąco.