Wykonanie
Składniki:płaty
makaronowe (ilość zależna od wielkości naczynia – u mnie 10)1
filet z kurczaka2
cebule2 ząbki
czosnkupuszka
pomidorów bez skórkipuszka
kukurydzypapryka konserwowa½ szklanki startego
żółtego sera lub
parmezanuprzyprawy:
sól,
pieprz,
papryka słodka,
przyprawa do kurczaka2 łyżki
olejuSos beszamelowy:400 ml
mleka50 g
masła lub
margaryny2 łyżki
mąki pszennej1 łyżka
soku z cytryny½ łyżeczki
soli¼ łyżeczki
pieprzuodrobina
gałki muszkatołowejWykonanie:
Mięso z kurczaka myjemy i osuszamy. Kroimy bardzo drobno, lub przepuszczamy przez maszynkę do
mielenia mięsa.
Mięso wkładamy do miseczki i dodajemy
przyprawę do kurczaka,
paprykę,
sól,
pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy, podsmażamy na 2 łyżkach
oleju na rozgrzanej patelni. Po chwili dodajemy
cebulę i
paprykę pokrojoną w kostkę,
czosnek przeciśnięty przez praskę. Wszystkie składniki dusimy pod przykryciem na małym ogniu. Pod koniec duszenia dodajemy
kukurydzę i
pomidory. Zostawiamy na ogniu bez przykrycia do lekkiego odparowania.Przygotowujemy
sos beszamelowy.
Masło należy roztopić na małym ogniu, dodajemy
mąkę i cały czas mieszamy aż do powstania złocistej zasmażki. Do
mleka dodajemy
sok z cytryny,
pieprz,
sól,
gałkę muszkatołową. Tak przygotowane
mleko wlewamy do zasmażki, cały czas mieszamy, doprowadzając sos do zgęstnięcia. Zdejmujemy z ognia.
Płaty
makaronowe należy podgotować ok. 3-4 minuty w osolonej wodzie. Po wyjęciu ich z
wody kładziemy je osobno na talerzu, aby się nie posklejały.
Naczynie żaroodporne, w którym przyrządzamy Lasagne smarujemy warstwą
sosu beszamelowego, na niego układamy wcześniej podgotowane płaty
makaronowe, tak ciasno aby nie było wolnych miejsc, następnie
sos beszamelowy, sos z
kurczaka,
sos beszamelowy, płaty
makaronowe,
sos beszamelowy, sos z
kurczaka,
sos beszamelowy, płaty
makaronowe i jeżeli to już ostatnia warstwa to polewamy
makaron obficie
sosem beszamelowym i posypujemy startym
parmezanem lub
żółtym serem.
Zapiekamy ok. 45 minut w temp. 170 stopni. Kroimy na kwadraty i podajemy na gorąco.