ßßß Cookit - przepis na Dietetyczne frytki z selera

Dietetyczne frytki z selera

nazwa

Wykonanie

Z czym kojarzy Wam się wiosna? Poza czasem słońca, późnymi powrotami do domu i ciągłym przesiadywaniem na świeżym powietrzu, mi kojarzy się także ze świeżymi warzywami i lekkimi posiłkami. Swego czasu powróciłam zatem do jednej z moich ulubionych potraw, która - nie wiadomo czemu - na kilka miesięcy wcześniej odeszła w zapomnienie. Powrót do niej uświadomił mi, że naprawdę ją uwielbiam. Podobnie jak frytki z cukinii, pietruszki lub marchwi, frytki z selera udowadniają, że kiedy mowa o pysznych frytkach, wcale nie trzeba mieć na myśli ziemniaków .
Warto dodać, że w selerze znajduje się ponad 2 razy więcej witaminy C, niżeli w cytrusach. Seler jest też bogaty w witaminę B kompleks, a także witaminę E, którą nie bez powodu nazywa się witaminą młodości . Seler obfituje także w potas, cynk, a także wapń i imponującą ilość fosforu . Takie frytki trudno nazwać niezdrowymi, prawda? Każdemu, kto jeszcze nie zapoznał się ze smakiem pieczonego selera, niech szybko to nadrobi - nie pożałuje!
/1 blaszka/
- 1 korzeń selera
- 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju
- sól, pieprz
- czosnek granulowany
- szczypta papryki czerwonej
- bazylia, oregano
Seler obieramy, a następnie dokładnie myjemy. Następnie kroimy seler wedle uznania: w słupki albo ćwiartki, pamiętając, by nie były one zbyt grube. Pokrojonego selera wrzucamy do miski, a następnie ręcznie łączymy z oliwą, przyprawami i ziołami. Tak przygotowaną mieszankę wstawiamy na chwilę do lodówki, by seler mógł przegryźć się aromatem dodatków. Po odczekaniu wykładamy seler na wyścieloną papierem do pieczenia blachę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200*C przez ok. 25 minut. Gotowe frytki podajemy wedle uznania, solo, z dipem jogurtowym, czosnkowym lub pomidorowym.
Źródło:http://relishmeals.blogspot.com/2014/04/najzdrowsze-frytki.html