Wykonanie

Polecam aromatyczne, kolorowe i witaminowe danie pełne smaków, które łączą się w kremowym sosie z dodatkiem
sera Grana Padano.Danie wegetariańskie powstałe spontanicznie.Zapraszam.Proporcje dla 4 osób.Składniki:250 g
makaronu spaghetti250 ml
śmietanki kremówki1 puszka
pomidorów w całości1
czerwona papryka1
cebula4 ząbki
czosnku2
łodygi selera naciowego1
por1
cukinia1
brokuł1 łyżeczka
oregano1 łyżeczka
ziół prowansalskich1 łyżeczka
bazylii suszonej3 szczypty
pieprzu cytrynowego1 łyżeczka
soli morskiej1 szczypta
cukru2 szczypty
cynamonu2 szczypty
papryki jalapeño2 szczypty
rozmarynu2-3 szczypty świeżo-zmielonego
kolorowego pieprzu2-3 łyżki
oliwy30 g
masła50 g
sera Grana Padano
Wykonanie:Przygotować jarzyny, umyć, osuszyć i pokroić w dowolne kawałki. W garnku na rozgrzanej
oliwie i
maśle podsmażyć posiekany
czosnek i
cebulę pokrojoną w piórka, lekko oprószyć
solą i
cukrem, następnie dorzucić kolejne jarzyny,
przyprawy, chwilę podsmażyć, dodać
pomidory z puszki (pokrojone i bez końcówek), chwilę podgotować, dodać
śmietankę i zostawić na 3-4 minuty do połączenia się smaków i aby jarzyny nie straciły swojej jędrności i koloru. Na koniec do całości przełożyć ugotowany
makaron al dente, zetrzeć z 2-3 łyżki
sera Grana Padano. Podawać ze świeżą
bazylią i chrupiącą
bagietką.I gotowe !


Smacznego.Za współpracę dziękuję mojej siostrze i córce *_* i pozdrawiam je gorąco oraz wszystkich wegetarian, którzy szukają inspiracji do swoich dań.