Wykonanie
Ciasto drożdżowe to bez wątpienia mój ulubiony rodzaj ciasta.W wersji mini drożdżówek i w towarzystwie zdrowych dodatków smakowało po prostu wspaniale.Miękkie, cudownie pachnące
drożdżami... typowe comfort food :) A do tego odpowiednie dla wegan!Co do yaconu, bardzo mi posmakował. Jest miękki i delikatnie słodki, a ponadto bogaty w błonnik.Z kolei
orzechy tygrysie mają dość specyficzny smak i są bardzo twarde.Przed jedzeniem polecam namoczyć je i pozostawić na całą noc w
mleku, np.
kokosowym.


Mini drożdżówki podane z
bananem, snackami z yaconu,
orzechami tygrysimi i
awokado
Ciekawi Was yacon i
orzechy tygrysie?Jeśli chcielibyście spróbować, to możecie dostać je w sklepie internetowym:***/przepis własny/40 g
mąki pszennej graham10 g
mąki ryżowej25 g proteinowej mieszanki do wypieku ciasta (można zastąpić
mąką)ok. 10 g świeżych
drożdżypokrojony częściowo w kostkę, częściowo w plastry
bananłyżeczka
cukru pudru trzcinowego70 g
jogurtu sojowego waniliowegomleko sojowe do rozrobienia zaczynułyżeczka pasty waniliowejdwie łyżki
syropu klonowegorozpuszczony
olej kokosowy do posmarowania drożdżówkiRobimy zaczyn -
drożdże rozdrabniamy widelcem, dodajemy
mleko i
cukier puder. Odstawiamy na 15 minut. W jednej miseczce mieszamy składniki suche, w drugiej mokre, a następnie łączymy. Dodajemy zaczyn i mieszamy do połączenia się składników. Ostawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie dodajemy dowolne
bakalie i nakładamy ciasto do foremki silikonowej. Smarujemy
konfiturą, dekorujemy plasterkami
gruszki i
słonecznkiem, a następnie smarujemy rozpuszczonym
olejem kokosowym. Odstawiamy na 15 minut do ponownego wyrośnięcia. Następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i pieczemy ok. 15 minut (tryb "ciasto" - grzanie dolne + wentylator). Po tym czasie wyjmujemy i podajemy
póki ciepła.Smacznego!