Wykonanie
Wegańska drożdżowa babka świąteczna … bez
jajek, na bazie
mleka sojowego i
oleju kokosowego … z dodatkiem pasty sezamowej (tahini) … z pyszną
sezamową glazurą i prażonymi
płatkami migdałowymi.



Składniki:500 g
mąki pszennej¾ szklanki
cukru trzcinowego14 g suchych
drożdży100 g
oleju kokosowego2 szklanki
mleka sojowego1 łyżka pasty tahini z tego przepisuGlazura z tahini2 łyżki pasty tahini z tego przepisu¾ szklanki
cukru pudru3-4 łyżki gorącej
wodyDodatkowo:
płatki migdałowe do posypania na wierzchWykonanie:
Mąkę przesiewamy do większej miski, dodajemy
drożdże. Odstawiamy. W rondlu podgrzewamy
mleko z
olejem kokosowym, pastą tahini i
cukrem. Do miski z
mąką przelewamy ciepłe składniki (nie gorące!), mieszamy. Ciasto wyrabiamy za pomocą drewnianej łyżki lub mikserem z użyciem haka do wyrabiania ciasta. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1 godziny ( w tym czasie powinno podwoić swoją objętość).Wyrośnięte ciasto przekładamy je do formy na babkę (ja użyłam silikonowej, jeżeli używacie zwykłej formy należy ją nasmarować
olejem). Następnie ponownie odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na ok. 1/2 godzinę. Babkę pieczemy w temperaturze 200 st. C ok. 45 minut. Po upieczeniu odstawiamy na kilka minut, aby lekko przestygła, a następnie wyjmujemy z formy.Przygotowujemy glazurę z tahini. W miseczce mieszamy
cukier puder z tahini i
wodą. Glazura powinna
mieć konsystencję gęstej
śmietany, w razie potrzeby dolewamy
wody lub dosypujemy
cukru pudru.Babkę lukrujemy i posypujemy uprażonymi na suchej patelni
płatkami migdałowymi.Smacznego!