Wykonanie

Jakiś czas temu obchodziliśmy Światowy Dzień
Chleba. W
sumie się zgapiłam i nic w ten dzień nie upiekłam, ale nadrabiam to teraz. Ten chlebek zobaczyłam na blogu Polska Zupa i bardzo mi się spodobał, lubię piec domowe
pieczywo i ciągle szukam nowych inspiracji. Ten chlebek jest wspaniały w smaku i nie jest trudny do zrobienia. Nie bójcie się spróbować. Z pewnością wam wyjdzie i będziecie się cieszyć jego wspaniałym smakiem.Zapraszam :-)Składniki:zaczyn- 1,5 szklanki
mąki pszennej - ja dałam typ 750- 1 szklanka ciepłej
wody- 15 g świeżych
drożdżyciasto- cały zaczyn- 3,5 szklanki
mąki pszennej - ja dałam typ 750- 1 szklanka
wody- 15 g świeżych
drożdży- 1 łyżka
soli- 1 łyżka
cukru trzcinowegoWykonanie:Wieczorem mieszamy w misce składniki na zaczyn, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na noc, aby zaczyn pracował - 12-16 godzin. Następnie dodajemy
mąkę,
wodę,
drożdże,
sól i
cukier. Wyrabiamy ręcznie ciasto albo w mikserze z hakiem. Zostawiamy jeszcze przykryte ściereczką na 30 minut. Ciasto przekładamy na blat podsypany
mąką i formujemy bochenek - ja zrobiłam jeden, ale możecie zrobić dwa. Ja przełożyłam mój bochenek do koszyka podsypanego
mąką i przykryłam ściereczką,
chleb rósł w ciepłym miejscu przez 3 godziny. Jeżeli nie macie koszyczka to przełóżcie
chleb do blaszki wysmarowanej
masłem lub
olejem. Nagrzewamy piekarnik do 210 stopni. Jeżeli wasz
chleb rósł w blaszce to teraz wstawcie ją do piekarnika, ja przełożyłam bochenek na blaszkę wyłożoną i podsypaną
mąką. Pieczemy 10 minut, grzanie góra-dół następnie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy jeszcze przez 35-40 minut. Studzimy
chleb na kratce.
